Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
05:46 18 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Cannabisul, cel mai consumat drog în România, în 2017

ro

30 Dec, 2017 21:13 4399 Marime text
Cannabisul continuă să fie cel mai consumat drog în România, urmat de noile substanţe psihoactive, cocaină şi LSD, ecstasy, ciupercile halucinogene şi heroina, arată raportul Agenţiei Naţionale Antidrog (ANA) privind situaţia drogurilor din România. Potrivit acestuia, deşi România se numără printre ţările europene cu cel mai scăzut consum de droguri, fiind pentru majoritatea drogurilor sub media europeană, consumul de droguri a crescut de la ultimul studiu realizat în 2013.
Potrivit acestuia, cele mai consumate droguri după cannabis sunt noile substanţe psihoactipe, cocaina şi LSD, ecstasy, ciupercile halucinogene, heriona, amfetamine şi ketamina.
Rezultate studiului arată o creştere a consumului de droguri în România de la ultimul studiu realizat de ANA în 2013, atât cel experimental de droguri ilicite (de la 6,6 la sută la 7,6 la sută), cât şi a consumului recent (de la 2,5 la sută la 4,1 la sută) şi cel actual (de la 1,1 la sută la 1,7 la sută). Specialiştii spun că o explicaţie pentru această creştere ar fi interesul pentru noile substanţe psihoactive, dar şi evoluţia consumului de cannabis.
De asemenea, România rămâne o ţară de tranzit pentru traficul de droguri, portul Constanţa fiind ruta alternativă preferată de grupările infracţionale pentru introducerea în Europa a cocainei, arată raportul. În acelaşi timp, la nivel naţional s-a dezvoltat interesul pentru cultivarea şi traficarea canabisului. ANA precizează că în 2016, cantitatea totală de droguri confiscate a crescut de aproximativ cinci ori faţă de 2015 şi de 7,7 ori mai mult faţă de 2014.
Cannabisul rămâne cel mai capturat drog la nivel naţional, iar 52,9 la sută din cantitatea totală de droguri confiscate reprezintă capturi de cannabis. Cantitatea confiscată de plante de canabis reprezintă 48,18 la sută din cantitatea totală de droguri confiscată în cursul anului 2016. Cele mai multe capturi fiind înregistrate pentru cannabis (iarbă, rezină, fragmente vegetale cu THC şi plante), MDMA, heroină, pirovalerone şi cocaină. Traficul şi consumul de droguri ca fenomen rămâne concentrat în Capitală şi în judeţele Timiş şi Constanţa.
În 2016, 19 persoane au decedat în urma consumului de droguri, iar la nivel naţional au fost înregistrate 3.060 cazuri de urgenţe medicale în care a fost semnalat consumul cel puţin al unui drog ilicit (consum singular sau în combinaţie). Din totalul cazurilor de consum de droguri ilicite, în 36 la sută vorba de consum de substanţe psihoactive, în 15,8 la sută dintre cazuri a fost s-a consumat canabis, în 8,2 la sută s-a consumat heroină, metadonă sau opiacee generic, în 2,6 la sută s-au consumat halucinogene, iar în 1,3 la sută - cocaină. Numărul de urgenţe medicale pentru consumul de droguri a crescut faţă de anii anteriori, în special pentru consumul de canabis, substanţe psihoactive şi heroină.
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii