Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
09:57 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Campanie de reducere a riscurilor asociate consumului de droguri, în Vama Veche

ro

01 Aug, 2011 21:05 1349 Marime text

Campania 'Deschide ochii! Fără riscuri în plus!', eveniment care vizează reducerea riscurilor asociate consumului de droguri, se desfăşoară la iniţiativa Agenţiei Naţionale Antidrog (ANA), în perioada 1 august - 12 septembrie, la Vama Veche, şi se adresează unui număr de circa 10.000 de tineri aflaţi în staţiune. Reprezentanţi ai ANA au informat, luni, printr-un comunicat de presă, că echipa campaniei care urmăreşte şi promovarea serviciilor pentru tratamentul dependenţei de droguri este formată din medici, psihologi şi asistenţi sociali. Aceştia au experienţă în lucrul cu consumatorii de droguri şi asigură, pe lângă acţiuni de informare şi discuţii libere de la egal la egal "nemoralizatoare", consultaţii medicale generale sau consiliere psihologică şi socială.

Campania include şi o componentă de servicii pentru consumatorii de droguri injectabile, o informare despre injectarea corectă, riscurile asociate injectării, precum şi schimbului de seringi.

'Este o campanie de prevenire şi de reducere a riscurilor asociate consumului de droguri, care se adresează în primul rând celor ce deja au iniţiat consumul. Conceptul de reducere a riscurilor asociate consumului de droguri (harm reduction) este o abordare de sănătate publică a consumului de droguri şi se concentrează mai mult pe reducerea consecinţelor nefavorabile (negative) ale consumului de droguri decât pe eliminarea consumului sau pe abstinenţă', au precizat organizatorii campaniei.

Conform acestora, contextul organizării campaniei este relevant din punctul de vedere al prevalenţei consumului de droguri la nivel naţional şi al concluziilor referitoare la comportamentele vizând HIV şi hepatitele virale de tip B şi C în rândul consumatorilor de droguri injectabile, ştiut fiind faptul că în perioada estivală tinerii migrează pe litoral. Vama Veche este cunoscută pentru atmosfera boemă şi nonconformistă, fapt ce atrage un număr mare de tineri, creându-se astfel şi condiţiile unui consum riscant de droguri legale şi ilegale.

ANA organizează campania de pe litoral cu sprijin tehnic şi financiar din partea Biroului Naţiunilor Unite pentru Droguri şi Criminalitate (UNODC), în parteneriat cu principalele organizaţii neguvernamentale care activează în domeniul reducerii riscurilor asociate consumului de droguri - Romanian Harm Reduction Network (RHRN), Alianţa pentru Lupta împotriva Alcoolismului şi Toxicomaniilor (ALIAT), Asociaţia Română Anti-SIDA (ARAS), Asociaţia Integration şi Asociaţia Carusel.

www.agerpres.ro

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii