Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
15:06 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Campanie de donare de sânge organizată, sâmbătă, în Cernavodă

ro

22 Nov, 2013 11:22 4341 Marime text
Primăria Oraşului Cernavodă îi invită pe cetăţeni să doneze sânge.

Toţi cernavodenii care îşi doresc să contribuie la salvarea unor vieţi umane, sunt rugaţi să participe la SESIUNEA DE RECOLTARE MOBILĂ, care se va desfăşura sâmbătă, 23 noimebrie, între orele 08.30-12.30, în cadrul Spitalului Orăşenesc.

Acţiunea este organizată în parteneriat cu CENTRUL REGIONAL DE TRANSFUZII SANGUINE CONSTANŢA, şi are drept scop sensibilizarea unui număr cât mai mare de cetăţeni cu suflet, care pot oferi, prin donarea de sânge, o şansă la viaţă altor persoane aflate în dificultate.

„Administraţia Publică Locală recomandă cernavodenilor să intre în rândurile DONATORILOR DE SÂNGE, având în vedere că preţioasa substanţă este un dar de neînlocuit, care poate salva vieţile unor semeni ai noştri. În ultima perioadă necesitatea de recoltare este tot mai mare, iar numărul persoanelor aflate în dificultate a crescut simţitor. Această statistică a efectuată în rândul unităţilor medicale, care îndeamnă autorităţile locale să facă un apel la spiritul civic al cetăţenilor. Donatorii care vor să se implice în această campanie, vor avea parte de anumite beneficii: decontarea cheltuielilor de transport (pentru cei care deţin domiciliu în afara oraşului), 7 bonuri valorice şi alte servicii”, anunţă Primăria Cernavodă, prin intermediul unui comunicat de presă.

Condiţii Donare Sânge

Pot dona sânge, toate persoanele sănătoase cu vârsta cuprinsă între 18-65 de ani, cu greutatea peste 50 kg (de preferat peste 55kg), care nu au suferit de hepatită, TBC, sifilis, ulcer, epilepsie, diabet zaharat, boli de inimă.
       Persoanele peste 50 de ani sunt rugate să aducă un EKG şi o adeverinţă de la medicul de familie din care să reiasă că nu sunt în evidenţă cu boli de inimă sau cu alte afecţiuni contraindicate donării de sânge.
      Nu sunt acceptate persoanele cu vârsta peste 55 de ani dacă nu au mai donat în ultimii 5 ani.
     Cu două zile înainte de donare este interzis consumul de bauturi alcoolice!
      În ziua donării se recomandă a se servi un mic dejun uşor, sărac în grăsimi.
      Persoanele care efectuează o donare completă (450ml.sange) beneficiază de:
7 tichete de masă pentru produse alimentare;
o zi liberă la locul de muncă, în ziua donării, în cazul donatorilor salariaţi, o zi scutire de la frecvenţă în ziua donării în cazul elevilor, studenţilor şi militarilor;
Decontarea cheltuielilor de transport în comun în ziua donării între localitatea de domiciliu/reşedinţa înscrisă în actul de identitate şi localitatea unde se efectuează donarea de sânge.
Donatorii sunt aşteptaţi la sediul Spitalului Orăşenesc Cernavodă, cu un act de identitate valabil (CI, carnet de conducere, paşaport sau carte de alegator), între orele 08.30-13.30. 

DOCUMENTE DE IDENTIFICARE A POTENŢIALULUI DONATOR DE SÂNGE

Orice persoană care doreşte să doneze sânge are obligaţia de a prezenta unul dintre următoarele documente, în original şi în termen de valabilitate:
a) buletin sau carte de identitate;
b) document provizoriu de identitate;
c) carnet de conducere eliberat în România;
d) carte de alegator;
e) carnet de serviciu, în cazul militarilor;
f) paşaport;
g) paşaport însoţit de dovada şederii de minim un an în România, cu domiciliul in judeţul Constanţa, pentru cetăţenii străini;
În CRTS Constanţa (la sediu sau punct de colectă fixă/mobilă) pot dona cetăţenii români care au domiciliul stabil, serviciu sau studiază în judeţul Constanţa, respectiv cetăţenii români care au donat sânge sau componente sanguine într-un alt centru de transfuzie sanguină, dar care şi-au schimbat domiciliul de cel puţin 6 luni în judeţul Constantţa şi care pot prezenta acte doveditoare în acest sens.


Conform H.G. 1364/2006, art. 11, lit. a, b si c donatorii de sânge beneficiază de următoarele drepturi pentru fiecare donare efectivă de sânge:
În cazul în care donarea se face la instituţia de profil din localitatea de domiciliu sau din localitatea unde este angajat, donatorul are dreptul la abonament cu reducere 50% pentru transportul în comun, pe baza actelor doveditoare, pentru o perioadă de o lună;
! ! !    Pentru persoanele cu un alt domiciliu decât cel înscris în actul 
        de identitate, decontarea cheltuielilor de transport până la
        domiciliul declarat, se poate face cu condiţia prezentării unui
        document justificativ (contract de închiriere, act de proprietate, etc.).

ATENŢIE: Conform OMSP 441/12.03.2007 tichetele de masă nu se
acordă donatorilor de sânge şi componente sanguine în următoarele conditii:
Când donatorul de sânge şi componente sanguine nu efectuează o donare completă (efectivă);
În cazul autotransfuziei;
În cazul în care donatorul de sânge şi componente sanguine, în timpul actului de donare, incalcă legislaţia în vigoare din domeniu.

Sursa foto: televiziunea-medicala.ro
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii