Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
05:04 18 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Cadrele didactice se pregătesc de definitivat

ro

28 Jan, 2016 09:21 1070 Marime text
Profesorii care care susţin anul acesta examenul de definitivat vor fi inspectati la clasă până în 17 iunie. Examenul scris pentru definitivat va fi dat însă în data de 4 august. Practic, examenul de definitivat constă în susţinerea a cel puţin două inspecţii speciale la clasă şi o probă scrisă şi se susţine în limba română. Cadrele didactice care predau la clase cu predare integrală în limbile minorităţilor naţionale pot susţine probele examenului în limba de predare a disciplinei.
Proba scrisă se susţine în centrele de examen care se stabilesc de către consiliul de administraţie al inspectoratului şcolar în unităţi de învăţământ care permit organizarea, în aceeaşi clădire, a sălilor de examen şi a sălilor în care îşi desfăşoară activitatea comisia de examen. Pentru evaluarea lucrărilor şi soluţionarea contestaţiilor se constituie, la nivel naţional, centre de evaluare a lucrărilor scrise, respectiv de soluţionare a contestaţiilor.
Definitivarea în învăţământ poate fi obţinută la una dintre specialităţile înscrise pe diploma/diplomele pe care candidatul o/le deţine sau la una dintre disciplinele pe care cadrul didactic o poate preda.
Pentru a se putea prezenta la proba scrisă din cadrul examenului, candidaţii trebuie să îndeplinească următoarele condiţii:
să aibă calificativul parţial pentru anul şcolar în curs: „Bine" sau „Foarte bine";
să aibă media notelor finale la inspecţiile speciale: cel puţin 8;
să aibă stagiu efectiv de predare la catedră, în sistemul naţional de învăţământ preuniversitar, de cel puţin un an (sau ore de predare echivalente normei de un an) ca personal didactic calificat conform studiilor absolvite.
Cadrele didactice care promovează examenul dobândesc dreptul de practică în învăţământul preuniversitar.
Cadrele didactice care nu obţin definitivarea în învăţământ pot fi angajate în sistemul naţional de învăţământ preuniversitar numai pe perioadă determinată, cu statut de profesor debutant.
 
Calendarul de organizare și desfășurare a examenului național de definitivare în învățământ în anul școlar 2015-2016 este următorul:

până la 20 noiembrie 2015- Înscrierea candidaților la unitățile de învățământ, transmiterea dosarelor de înscriere la inspectoratul școlar, verificarea și avizarea acestora
23 noiembrie - 18 decembrie 2015 - Înregistrarea candidaților în aplicație. Înștiințarea candidaților cu privire la admiterea sau respingerea dosarului de înscriere
până la 17 iunie 2016 - Efectuarea inspecțiilor la clasă
17—30 iunie 2016 - Completarea dosarelor și validarea datelor de înscriere existente în aplicația electronică
4 august 2016- Susținerea probei scrise
11 august 2016- Afișarea rezultatelor
11—12 august 2016- Înregistrarea contestațiilor și transmiterea acestora la centrele de evaluare/contestații
12—17 august 2016 - Soluționarea contestațiilor
18 august 2016- Afișarea rezultatelor finale
19—30 august 2016- Transmiterea la Ministerul Educației și Cercetării Științifice a tabelelor nominale cu candidații admiși și validarea rezultatelor examenului prin ordin al ministrului educației și cercetării științifice.


sursa foto: eazi.ro
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii