Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
01:46 25 03 2018 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Buletinele ar putea avea un nou aspect. Iată care vor fi schimbările aduse cărții de identitate

ro

10 Apr, 2016 08:51 1136 Marime text
 
Este posibil ca în curând românii să aibă acte de identitate asemănătoare celor din alte state ale Uniunii European, după ce parlamentarii au iniţiat o nouă lege potrivit căreia se cere schimbarea buletinelor din România.
 
Astfe, noile cărţi de identitate ar urma să aibă format ISO 7810, având o dimensiune asemănătoare permisului de conducere sau cardurilor bancare.
 
De asemenea, cărţile de identitate vor avea măsuri de siguranță și protecție sporite, dar și mai multe date informative.
 
Pe buletine vor fi trecute numele, codul numeric personal, grupa sanguină, dar și dacă persoana posedă sau nu permis de conducere și numărul asigurării sociale. Un alt lucru ce va fi schimbat în cartea de identitate este faptul că adresa nu va mai apărea trecut în act.
 
Iniţiatorul acestei legi este deputatul Mihai Aurelian care precizează că lipsa adresei de pe actul de identitate reprezintă un mijloc de protecție a persoanei, în fața infractorilor care nu vor ști unde locuieşte respectivul, în acest fel ferindu-i familia sau pe el personal de eventuale întâmplări nefericite.
 
„O problemă stringentă o reprezintă opțiunea emiterii cărții de identitate, conferind posibilitatea cetățeanului care solicită noul document de a alege o carte de identitate care să nu conțină CIP-ul de memorie, respectând convingerea religioasă a fiecărui român care nu dorește să posede un astfel de document care sa aibă incorporat un astfel de CIP. O altă chestiune este dată de includerea în cadrul documentului a datelor privind asigurările sociale, dar am adus în atenția oficialului Guvernului rugămintea de a studia eliminarea adresei de domiciliu din motive de siguranță personală. În ultimii ani, au existat foarte multe cazuri de cetățeni români victime ale rețelelor de trafic uman sau tinere amenințate, sechestrate, persoane ale căror documente de identitate au fost confiscate de către capii rețelelor de crimă organizată, ceea ce oferă infractorilor deținerea datelor cu privire la domiciliul părinților, a familiei, ușurând astfel acestora punerea în aplicare a planului de amenințare, șantaj și constrângere a acestora, terorizând și distrugând sute de mii de familii.De asemenea, inclusiv cetățenii români din străinătate, tot în sensul protecției datelor personale în privința domiciliului, sunt reticenți în a fi expuse cât mai multe informații personale, iar ca argument în plus în beneficiul cetățenilor, eliminarea adresei din document servește tocmai pentru a evita preschimbarea acestuia ori de cate ori când un cetățean își modifică adresa de domiciliu, ceea ce înseamnă noi așteptări și bani cheltuiți inutil”, a declarat Mihai Aurelian pentru RomâniaTV.
 

Ti-a placut articolul?

Comentarii