Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
00:10 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

"Brigada Oarză", decapitată Mafioţii români care au îngrozit Torino, condamnaţi la ani grei de puşcărie

ro

27 Oct, 2014 16:53 9734 Marime text
Cincisprezece români găsiţi vinovaţi de participare la activităţi mafiote au fost condamnaţi la pedepse cuprinse între cinci şi 15 ani de închisoare, în oraşul italian Torino, relatează site-ul LaPresse.it. Potrivit site-ului de ştiri, este prima dată când membri ai unui clan mafiot român sunt condamnaţi în Italia. Ancheta în cazul "Brigăzii Oarză" a fost coordonată de procurorii italieni Paolo Toso şi Monica Abbatecola. Cei 20 de români au fost arestaţi în iunie 2013, la Torino, fiind acuzaţi că fac parte din clanul condus de Costel Corduneanu. La Torino, liderul grupului mafiot era Viorel Oarză.
 
Clanul mafiot „Brigada“ este considerat de italieni ca fiind primul de acest gen din istoria Italiei , format exclusiv din cetăţenii aceleiaşi ţări. Organizat pe diferite paliere, „Brigada“ avea o paletă largă de infracţiuni. De la trafic de persoane, stupefiante, răpiri în vederea extorcării, clonări de carduri sau contrabandă de ţigări. „Il capo di tutti capi“ al „Brigăzii“ era ieşeanul Viorel Marian Oarză, un infractor cu state vechi din Iaşi, fost boxer, văr al interlopului ieşean Cătălin Băcăuanu. Oarză ar fi pus pe picioare gruparea încă din 2009 şi a continuat să o conducă şi după ce a fost arestat, în 2011, atunci când a vrut să asasineze un albanez dintr-o grupare adversă, relata în iunie 2013 ziaruldeiasi.ro.
 
Violenţă grupării i-a determinat pe italieni să compare clanul „Brigada“ cu celelalte grupări de tip mafiot mult mai cunoscute din Peninsulă cum ar 'Ndrangheta sau Cosa Nostra. „Până acum, se credea despre românii din Italia că nu comit mari infracţiuni, ci se limitează la furturi, mai ales de cupru, şi la violenţă împotriva persoanelor. Dar joi, Echipa mobilă din Torino, prin dezmembrarea unei grupări infracţionale de tip mafiot, compusă în întregime din cetăţeni români, a demonstrat că asistăm la un salt de calitate. Mafia românească există în Peninsulă şi este la fel de violentă ca mafia din regiunea Campania, Camorra, ca cea din Calabria, 'Ndrangheta, sau ca cea din Sicilia, Cosa Nostra“, a scris cotidianul Corriere della Sera din Milano.
 
 
Cotidianul italian „La Stampa“ a titrat că în doar câţiva ani de la coagulare, „Brigada“ condusă de ieşeanul Viorel Oarză a învins organizaţiile criminale din regiunea de nord a Italiei. Acelaşi cotidian scria, anul trecut, că gruparea controla întreaga comunitate românească din Provincia Torino, adică peste 100.000 de persoane.
 
Membrii clanului aveau ritualuri similare cu cele ale clanurilor italiene. Acesta era împărţit pe diferite paliere, iar în funcţie de importanţa lor, membrii aveau diferite titulaturi: general, cavaleri, soldaţi sau sclavi, mai notează presa italiană. Mafioţii aveau o vârstă medie de 30 de ani. De asemenea, toţi membrii grupării aveau un tatuaj pe corp reprezentând Crucea Cavalerilor Templieri, simbolul clanului mafiot „Bragada“.
 
Sursa: ziaruldeiasi.ro
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii