Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
00:25 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Brazilia - Ziua Independenţei Google omagiază printr-un Doodle special evenimentul

ro

07 Sep, 2014 07:28 2230 Marime text


Brazilia (portugheză Brasil), oficial Republica Federativă a Braziliei (Sunet República Federativa do Brasil), este o republică federativă formată din 27 de unități federative — Districtul Federal și 26 de state, potrivit wikipedia.org.

Țara este împărțită administrativ în 5.564 de municipii. În 2008 avea o populație de 189.612.814 de locuitori și o suprafață de 8.511.965 km², ocupând 47% din teritoriul continentului sud-american. Comparată cu celelalte țări ale lumii, Brazilia ocupă locul al cincilea după numărul populației și aceeași poziție după suprafață. Fiind a noua putere economică din lume și cea mai mare din America Latină, Brazilia are astăzi o influență internațională mare, atât la nivel regional cât și la nivel global. De asemenea, aproximativ 15-20% din biodiversitatea mondială se concentrează aici, exemple ale acestei bogății fiind Pădurea Amazoniană, Pantanal și Cerrado.

Brazilia se învecinează cu Venezuela, Guyana, Surinam și Guyana Franceză la nord, cu statul columbian la nord-vest, cu Peru și Bolivia la vest, cu Paraguay și Argentina la sud-vest și cu Uruguay la sud.

Brazilia este unica țară americană în care limba oficială este portugheza, acest lucru fiind rezultatul colonizării portugheze. Religia predominantă este romano-catolicismul, Brazilia fiind statul cu cel mai mare număr de catolici de pe Glob.

Originile termenului „Brazilia” nu pot fi determinate cu exactitate. Filologul Adelino José da Silva Azevedo a emis ipoteza că acest cuvânt și-ar avea originile în limbile celtice, într-o legendă despre o „țară a deliciilor” văzută printre nori, însă tot el a observat că proveniența termenului se poate găsi chiar și în limba fenicienilor antici.

Independenţa
Brazilia si-a castigat independenta abia pe 7 septembrie 1822, scrie news20.ro. Dupa statutul de colonie, Brazilia devine imperiu, sub Pedro I (care a stabilit capitala la Petrópolis) si Dom Pedro II d'Alcantara (care a fost imparat intre 1831 à 1889). Pentru ca a hotarat abolirea sclaviei in 1888, impotriva sa s-au ridicat marii proprietari, care l-au obligat sa abdice in 1889 (si sa plece in exil la Paris). O data cu abdicarea sa, Brazilia s-a proclamat republica, iar in 1891 a devenit republica federala

Pe 4 octombrie 1930, Getúlio Vargas a dat o lovitura de stat si a devenit presedinte, ramanand la putere pana in 1945.

Dupa cel de-al doilea razboi mondial, Brazilia, condusa in perioada 1956-1961 de presedintele democrat Kubitschek, a intrat intr-o etapa de dezvoltare economica rapida. Lovitura de stat din 1964 a pus capat acestei perioade favorabile.

Cu toate acestea, o sesime din populatie este analfabeta iar saracia domina in marile orase, ca Sao Paulo, Rio de Janeiro, Salvador si Recife. Eforturile de imbunatatire a situatiei economice sunt ingreunate de nivelul ridicat al datoriei externe care a depasit incredibila suma de 150 de miliarde de dolari, precum si de recesiunea economica cu care se confrunta multe alte tari la inceput de secol XXI.
Google a creat un Doodle special acestui eveniment.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii