Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
01:43 20 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Brazilia va construi un baraj imens în Amazon

ro

28 Aug, 2010 21:12 1292 Marime text

Guvernul din Brazilia a aprobat oficial construcţia unui baraj enorm pe un afluent al fluviului Amazon. Barajul va fi folosit pentru crearea de energie hidroelectrică şi va fi al treilea din lume ca mărime. Preşedintele Luiz Inacio Lula da Silva a semnat contractul pentru barajul Belo Monte cu compania Norte Energia.

După cum transmite realitatea.net, criticii spun că proiectul va dăuna ecosistemului local şi va lăsa fără case peste 50.000 de indigeni. Guvernul declară însă că este un proiect extrem de important pentru dezvoltare, care va crea multe locuri de muncă. Proiectul a fost oprit de trei ori, iar în cele din urmă apelul final al guvernului la Curtea de Justiţie i-a permis companiei Norte Energia să pornească proiectul.

Când a semnat contractul, preşedintele Lula a declarat că şi el critica iniţial proiectul, însă apoi a învăţat mai multe lucruri despre el. "Îi vom convinge să fie foarte atenţi la mediu şi la problemele sociale", a spus preşedintele. Propunerea de a construi un barajhidroelectric pe râul Xingu, un afluent al Amazonului în statul brazilian Para, a fost o sursă de controverse de ani de zile.

Proiectul iniţial a fost abandonat în anii 1990, din cauza protestelor din Brazilia, dar şi din întreaga lume. Grupurile de protecţia mediului spun că barajul de 6km lungime va ameninţa supravieţuirea triburilor indigene, fiind afectate vieţile a peste 50.000 de oameni în urma inundaţiilor întinse pe 500km pătraţi. Autorităţile au promis însă că Norte Energia va plăti 800 de milioane de dolari pentru a proteja mediul. Barajul de 11.000 Mw va fi al treilea ca mărime din lume, după Trei Defileuri din China şi Itaipu, ce aparţine şi de Brazilia şi de Paraguay.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii