Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
04:03 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

BOR îl cinstește pe Sfântul Voievod Ștefan cel Mare, la Putna. IPS Teodosie, invitat să participe la oficierea Sfintei Liturghii

ro

30 Jun, 2018 10:55 1994 Marime text


Luni, 2 iulie 2018, Biserica Ortodoxă Română îl cinstește pe Sfântul Voievod Ștefan cel Mare. Cu acest prilej, IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, va răspunde invitației IPS Pimen, Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, și va face parte din soborul de arhierei care va oficia Sfânta Liturghie la mănăstirea Putna.

Sfântul Voievod Ștefan cel Mare

Ștefan al III-lea, supranumit Ștefan cel Mare, a fost domnul Moldovei între anii 1457-1504 și a rămas în memoria poporului nostru cu apelativul „cel Mare” datorită calităților sale umane, de om politic, de strateg și de diplomat.

Totodată, acțiunile sale fără precedent pentru apărarea integrității țării și a creștinismului, dar și inițiativele pentru dezvoltarea culturii au produs admirație din partea unor iluștri contemporani.

Papa Sixtus al 4-lea l-a numit „Athleta Christi”, adică atletul lui Hristos, iar medicul venețian Matteo Muriano îl aprecia ca un om foarte înțelept, îndurător, drept, darnic și iubit de către supușii săi.

Pentru cele 44 de ctitorii de biserici și mănăstiri, dar și pentru calitățile și faptele sale, Biserica Ortodoxă Română a hotărât, în anul m1992, trecerea sa în rândul sfinților, cu data de sărbătorire la 2 iulie, ziua mutării sale către Domnul.

Mormântul sfântului domnitor se află în biserica ctitoriei sale de la mănăstirea Putna.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii