Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
12:08 18 03 2018 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Bombă DNA Licitaţie trucată la ISU Dobrogea. Viorel Costache, fostul inspector şef, trimis în judecată

ro

10 Nov, 2015 15:33 1736 Marime text
Procurorii militari din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul pentru efectuarea urmăririi penale în cauze privind infracţiunile de corupţie săvârşite de militari au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpaţilor:

COSTACHE VIOREL (aflat în executarea unei pedepse privative de libertate la Penitenciarul Poarta Albă, jud. Constanţa) fost inspector şef al Inspectoratului pentru Situații de Urgență (I.S.U.) Constanţa, MIROIU CONSTANTIN, fost şef al Serviciului Logistic în cadrul I.S.U. Constanţa, CIOCHINĂ VIRGILIA-CRINA, fost contabil şef în cadrul I.S.U. Constanţa şi VASILE VASILICA, fost angajat în cadrul aceluiaşi Serviciu Logistic, cu privire la săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată (2 acte materiale),

COBZARIU VIOREL, administrator al unei societăţi comerciale, la data faptei, cu privire la săvârşirea în forma complicităţii a infracţiunii de abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată (2 acte materiale).

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:

În perioada 2008 - 2009, în contextul realizării unor lucrări la Centrul de pregătire a scafandrilor de luptă din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență (I.S.U.) Constanţa, proiect finanţat prin Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare, inculpaţii Costache Viorel, Miroiu Constantin, Ciochină Virgilia-Crina şi Vasile Vasilica, abuzând de funcţiile pe care le deţineau, au trucat licitaţia organizată în scopul menţionat mai sus, în aşa manieră încât lucrarea respectivă a fost atribuită unei firme administrată de inculpatul Cobzariu Viorel, costurile manoperei şi a materialelor ridicându-se la un preţ de zece ori mai mare decât preţul pieţei.
Concret, inculpatul Costache Viorel, în calitate de inspector şef al I.S.U. Constanţa, prin îndeplinirea defectuoasă a atribuţiilor de serviciu, a aprobat documentele de achiziţie şi a decis plata lucrărilor şi a materialelor necesare la un preţ mult mai mare decât valoarea reală, în condiţiile în care materialele fuseseră deja achiziţionate.

În acelaşi context, inculpatul Miroiu Constantin, în calitate de şef serviciu logistic, a avizat documentaţia de selecţie a ofertelor şi a aprobat plata lucrărilor şi materialelor pentru proiectul respectiv, iar inculpata Ciochină Virgilia-Crina, în calitate de contabil şef, a avizat pentru control financiar preventiv propriu realizarea lucrărilor respective. Documentaţia de achiziţie a fost întocmită de inculpata Vasile Vasilica, subordonată a inculpatului Miroiu Constantin.

În aceleaşi circumstanţe, inculpatul Cobzariu Viorel a emis mai multe facturi fiscale, reprezentând contravaloarea unor lucrări neexecutate şi a prezentat mai multe oferte de preţ din partea unor firme care nu primiseră oferte de participare la licitaţie.

În cauză, s-a dispus instituirea măsurii asiguratorii a sechestrului asupra bunurilor imobile şi mobile, proprietate a inculpaţilor Miroiu Constantin, Vasile Vasilica, Cobzariu Viorel şi Costache Viorel, până la concurenţa sumei de 76.521,17 lei, reprezentând prejudiciul produs Inspectoratului pentru Situații de Urgență (I.S.U.) Constanţa în sumă de 40.735,97 lei şi folosul necuvenit obţinut de firma respectivă în sumă de 35.754,38 lei.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Constanţa, cu propunere de menţinere a măsurilor asigurătorii dispuse în cauză.

Ti-a placut articolul?

Comentarii