Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
02:50 26 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Bisericile Rupestre de la Basarabi vor fi promovate online

ro

19 Jul, 2012 17:08 1193 Marime text
Proiectul „Misterul din dealul de cretă - Bisericile Rupestre de la Basarabi - Murfatlar” este iniţiat de Muzeul de Istorie şi Arheologie din Constanţa. El are ca obiectiv promovarea în spaţiul virtual a Bisericilor rupestre.

Complexul, descoperit în 1957


Se va realiza fotografierea panoramică, iar imaginile vor fi postate pe un site bilingv, destinat monumentului, iar în final se va realiza şi o machetă a zonei.
Programul se derulează cu finanţare nerambursabilă din partea Administraţiei Fondului Naţional Cultural, în parteneriat cu Consiliul Judeţean Constanţa.
Descoperit în iunie 1957, în contextul extinderii zonei de exploatare a cretei din cariera modernă, complexul devine obiectul cercetărilor Institutului de Arheologie din Bucureşti şi ale Muzeului de Arheologie Constanţa.

Cariera de calcar, un pericol pentru bisericuţele de cretă


Primele bisericuţe de cretă descoperite au fost B1 şi B2, dar au fost scoase la lumină, de asemenea, şi o serie de chilii. În ciuda importanţei deosebite pe care situl arheologic o avea, exploatarea carierei de calcar nu a fost oprită. Începând cu 1960, şantierul Basarabi a fost preluat de către Direcţia Monumentelor Istorice, care a deschis un şantier de restaurare a părţii cunoscute la acea dată din complex. Au fost luate măsuri pentru a izola situl de restul carierei şi pentru a îndepărta scurgerile de apa, care distruseseră deja câteva arcade.
Lucrările de restaurare, consolidare şi protecţie au început foarte târziu, când deja o parte dintre locuinţele descoperite dispăruseră pentru totdeauna.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii