Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
14:38 12 12 2018 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Biserica greacă din Constanţa, în haine de sărbătoare

ro

26 Aug, 2013 11:19 1649 Marime text
Cel de-al doilea hram al bisericii „Schimbarea la Față” (Biserica Greacă) din Constanța este Sf. Fanurie (27 august), un sfânt grec cinstit de comunitate încă din secolul al XIX-lea. Cu acest prilej, astăzi, la ora 17.00, după slujba Vecerniei, preoții bisericii vor citi Acatistul Sfântului Fanurie.
Mâine, 27 august, de la ora 10.00, va fi oficiată Sfânta Liturghie.

Nu se cunoaște cu exactitate locul și perioada în care a trăit Sfântul Fanurie, însă este reprezentat într-o icoană de secol XIV, descoperită printre ruinele unei biserici din insula Rhodos. Cultul său este foarte răspândit în rândul grecilor, fiind considerat sfânt făcător de minuni.

O istorisire amintește că în prin anul 1500 niște păstori au descoperit o peșteră luminată de o flacără. Înainte de a se înapoia la casele lor au ajuns, cu efort, în râpa unde se afla peștera, iar acolo au găsit moaștele sfântului și pe o piele de animal povestită viața lui. Era cel mai mare dintre cei 13 copii ai familiei și, după moartea tatălui, a descoperit că pentru a le asigura hrana, mama sa dansa noaptea într-un local. Din acel moment Fanurie a părăsit familia și și-a închinat viața slujirii lui Dumnezeu, în post și rugăciune.

Tradiția spune că pentru mântuire mamei Sfântul Fanurie a făcut tot ce i-a stat în putință. Chiar în momentul martirajului, prin ucidere cu pietre, sfântul s-a rugat lui Dumnezeu ca tot cel ce se roagă pentru mama lui să fie miluit de către Dumnezeu. Ritualul cere ca rugăciunea să fie însoțită de o turtă făcută din nouă ingrediente, împărțită, după binecuvântarea preotului, săracilor.

Ti-a placut articolul?

Comentarii