Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
18:15 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Colţ de Rai Biserica de pământ din Satu Nou

ro

13 Oct, 2012 19:19 1624 Marime text

Există astăzi în Arhiepiscopia Tomisului, într-un perimetru restrâns, între Dunăre şi lacul Oltina, trei vechi lăcaşuri de cult speciale, care mărturisesc mai convingător decât altele ce a însemnat rezistenţa Ortodoxiei în acest spaţiu ocupat cândva de musulmani.

Citeşte povestea bisericii care s-a ridicat sub stăpânire otomană!

Este vorba de bisericile de pământ din localităţile Satu Nou, Strunga şi Izvoarele. Biserica "Înălţarea Domnului" din Satu Nou se diferenţiază însă de celelalte două prin faptul că la ridicarea ei a contribuit… un musulman, apoi prin originalitatea crucii de pe acoperiş şi prin "grătarul" de şipci ce desparte pronaosul de naos, care aminteşte de interiorul unei moschei.
Am pornit într-un însorit început de octombrie, ce semăna mai degrabă cu o vară prelungită ca o peninsulă în inima toamnei, spre tainica Scythia Minor pentru a redescoperi rădăcinile prin care neamul nostru s-a "conectat" definitiv la veşnicie. Aşa am ajuns să străbatem sate aproape uitate, să vizităm locuri de pustnicie, mănăstiri şi biserici care, toate, deopotrivă, mărturisesc izbândă şi martiraj, trăire şi viaţă ortodoxă, dincolo de vreme şi vremuri. Biserica veche din Satu Nou, judeţul Constanţa, Protopopiatul Băneasa, este un asemenea loc.

 

Citeşte AICI reportajul

 

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii