Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
22:53 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

„BiblioVoluntar, sunt diferit şi mă implic!“ Biblioteca Vie, non-formalul prezent la Medgidia

ro

08 May, 2015 10:12 920 Marime text
 
În zilele de 12 și 13 mai 2015, BiblioVoluntarii Bibliotecii Municipale Medgidia Filiala Nord invită locuitorii să împrumute „cărți vii” în cadrul evenimentului „Biblioteca Vie” ce se va desfășura în Piațeta Decebal din Medgidia între orele 11.00 - 16.00.

„Biblioteca vie” funcționează ca o bibliotecă obișnuită - cititorii vin și împrumută cărți pentru o perioadă limitată de timp. După ce le citesc, le returnează în bibliotecă și dacă vor, mai pot împrumuta o carte. Există însă două aspecte importante: cărţile sunt fiinţe umane și acestea intră într-un dialog personal cu cititorul.

Potrivit Alinei Ocheană, coordonator al voluntarilor Bibliotecii Municipale Medgidia - Filiala Nord, cărțile din „biblioteca vie” sunt persoane ce reprezintă grupuri care se confruntă sau se pot confrunta cu prejudecăți sau stereotipuri (de exemplu: sex, vârstă, educație, meserie, etnie, rasă, religie etc) și care ar putea fi victime ale discriminării sau excluderii sociale. Acestea pot fi, de asemenea, persoane ale căror povești de viață ar produce pentru cititori o experiență unică. „Cărțile vii” vor împărtăși participanților povești deosebite, care le vor oferi o nouă perspectivă asupra semnificației conceptelor de prejudecată, stereotip și discriminare. Cititorii vor avea de ales să împrumute din colecția bibliotecii „cărțile”: primar, consilier local, polițist, militar, prof de mate, filosof, psiholog, persoană cu dizabilități, funcționar public, pictor, actor, regizor, jurnalist, student, voluntar american, rocker, dicționar, adolescent cu un singur părinte, voluntar, musulmancă, țigan, arheolog din când în când..., sportiv de performanță, actor amator, olimpic la bio, artist stradal, doctor stomatolog, fotograf, bibliotecar, preot, doctor, pensionar.

Evenimentul se desfășoară în cadrul programului de voluntariat „BiblioVoluntar, sunt diferit şi mă implic!“ care face parte din proiectul naţional „Raftul cu iniţiativă - Dezvoltarea de programe de voluntariat în biblioteci”, desfăşurat în perioada mai 2014 - iunie 2015 de Pro Vobis – Centrul Naţional de Resurse pentru Voluntariat în parteneriat cu Asociaţia Naţională a Bibliotecarilor şi Bibliotecilor Publice din România (ANBPR) şi este finanţat prin Granturile SEE 2009-2014, în cadrul Fondului ONG în România.

Evenimentul este organizat cu sprijinul a 14 voluntari din programul de voluntariat „BiblioVoluntar, sunt diferit şi mă implic!”, implementat deja de nouă luni la Medgidia. 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii