Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
07:21 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

UPDATE. Băsescu vorbește despre milionul ce ar fi fost primit de Tăriceanu

ro

28 Jul, 2016 22:18 2286 Marime text
Fostul președinte Traian Băsescu este prezent în această seară la televiziunea lui de suflet. El a ”atacat” multe subiecte la B1 TV, însă unul dintre subiectele pe care a pus accent este cel privind zvonurile apărute, astăzi, în presa din țară conform cărora Călin Popescu-Tăriceanu ar fi implicat în cel mai nou dosar al lui Sorin-Ovidiu Vîntu și ar fi primit mită de la acesta un milion de euro pentru a interveni în favoarea sa.
 

"Deocamdată discutăm de niște informații pe surse, ori aceste lucruri trebuie probate. Eu cred că ne grăbim să abordăm acest subiect. Sunt convins că DNA-ul, dacă va avea probe, le va face publice și cred că atunci se va putea discuta. La fel, nu m-aș lansa în speculații, urmare a declarațiilor domnului Vîntu. Știam că Liviu Mihaiu este unul dintre cei care îi mâncau din palmă lui Vîntu la vremea aceea și aflasem că Sorin Ovidiu Vântu avea anumite interese în Deltă și imediat ce am putut, adică după ce a plecat Guvernul Tăriceanu, am cerut schimbarea lui, în relație directă cu premierul", a explicat Băsescu.

 
Întrebat fiind dacă este de părere că Tăriceanu a luat mită un milion de euro pentru numirea lui Liviu Mihaiu, fostul șef al statului a mărturisit că nu crede acest lucru.
 
"Nu vă supărați, dar nu. Oricât război am avut cu el, nu cred că Tăriceanu ar putea lua un milion", a mărturisit fostul șef al statului.
 
Jurnalistul Ion Cristoiu, și el invitat în studioul televiziunii respective, a intervenit, pentru a afirma că ar fi absurd ca Mihaiu să dea mită pentru a fi numit în funcție, având în vedere că această numire era iminentă, în condițiile în care Mihaiu făcea oricum parte din "gașca lui Tăriceanu”.
 

"Să fi fost o sponsorizare la partid, asta e altceva. Știți care este povestea cu sponsorizările la partid. A fost o perioadă de tranziție. Eu nu sunt apărător al acestor practici, mai ales când ele provin de la condiționări sau de la promisiuni, însă cei care sunt în marile funcții, că sunt servicii de informații, că sunt în fruntea parchetelor, sunt numiți totuși de niște oameni politici, la propunerea ministrului, se ajunge la președinte. Păi omul ăla politic care i-a făcut propunerea a câștigat ceva în alegeri și a folosit banii ca să facă afișe, să dea spoturi la TV, deci și sfinții sunt la origine efect al acestor traume ale perioadei de tranziție. Nici ei nu au venit din cer, au fost numiți de niște oameni politici", a explicat Băsescu.

 

UPDATE, ora 22.35:


Parchetul General a anunțat în această dimineață că a infirmat rechizitoriul prin care Traian Băsescu urma să fie trimis în judecată pentru amenințare în ceea ce o privește pe Gabriela Firea.
 
Fostul președinte a mai vorbit la B1 despre faptul că a scapat de trimiterea în judecată în dosarul în care este cercetat pentru amenințarea Gabrielei Firea.
 
"Rechizitoriul nu a ajuns la instanță. Eu n-aș vrea să intru într-o dispută, deși știu precis cum a ajuns informația la Antena 3 că a fost trimis în judecată Băsescu, ceea ce era o minciună. Adică la momentul la care procuroarea șefă de secție, acum vreo lună și ceva, i-a cerut procuroareid e caz «Scrie rechizitoriul, îl trimitem!», fără să fi văzut un rechizitoriu prezentat de procuroare. I-a spus: «Gata, dă drumul la rechizitoriu!». Procuroarea de caz i-a adus rechizitoriul, șefa de secție l-a confirmat și în virtutea dreptului de control ierarhic pe care îl are procurorul, i-a spus că vrea să îl vadă. L-a văzut și a emis o ordonanță de infirmare, deci nu de scoatere a mea de sub urmărire penală. Procurorul general nu a spus că sunt nevinovat, dar nu al vrea să comentez această ordonanță, eu cred că este ceea ce am vrut și eu să fac, să aduc șefi din provincie, care nu sunt în jocurile inetrne ale instituțiilor din justiție. Doamna de la ÎCCJ, venea de la Galați, Codruța am adus-o procuror general de la Sibiu, am avut acest reflex, oarecum din experiența a ceea ce este prin instituțiile din București", a explicat el.
 
În opinia lui Băsescu, ordonanța este o lecție dată de procurorul general, iar astfel de abordări ar trebui să devină școală.
"Tot la fel de riguroasă era și Laura Codruța Kovesi când am numit-o procuror general, apoi s-a adaptat sistemului coclit și a preluat interesul politic și de imagine. Sper ca Iohannis să fi avut o mână mai bună pentru puritatea cu care va rămâne procurorul general și după al doilea mandat. Cele două doamne au decis să dea la Antena 3 informația înainte de a da rechizitoriul procurorului general forțându-i mâna să să nu se mai uite pe el, să spună «Aoleu, decât să mă critice, mai bine îl dau instanță!». Dar, se făceau de râs în instanță. Ele nu spun la ce se referă fapta.Sunt procurori care sunt gata să arbitreze, pe penal, jocurile politice", a adăugat acesta.
 

 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii