Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
15:51 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Băsescu „Ucraina - o ciorbă în care să nu ne amestecăm”

ro

16 Feb, 2015 23:08 1641 Marime text
Fostul preşedinte Traian Băsescu consideră că actuala situaţie din Ucraina este „o ciorbă" în care Bucureştiul nu se poate amesteca, subliniind, totodată, că România nu trebuie să mai aibă niciodată o frontieră cu Federaţia Rusă.

Traian Băsescu a declarat la TVR, că Ucraina este „cea mai mare problemă de securitate pe care o avem în momentul de faţă", dar şi „o ciorbă în care nu ne putem amesteca".

„Am fost întotdeauna împotriva angajării României în procesele din Ucraina (...) Lucrurile sunt atât de complicate încât forţe politice şi economice mari nu pot obţine un răspuns", a precizat Băsescu.

„Ucraina trebuie să rămână în deplinătatea sa teritorială, un stat cu integritatea teritorială neafectată. Va rămâne probabil, cel puţin în acest stadiu, după Minsk II, o ţară cu perspective de a se transnistriza", a afirmat Traian Băsescu.

Fostul preşedinte a adăugat că de la primul Acord de la Minsk la cel de-al doilea, suprafaţa controlată de separatişti este cu 500 de km pătraţi mai mare şi aceştia au preluat controlul asupra Aeroportului strategic de la Doneţk.

„Putin s-a oprit acum, pentru că toate poveştile cu localnicii care se bat, nu, acolo e Federaţia Rusă, fără dubii, ei finanţează şi înarmează separatiştii, Putin era în pericolul major al escaladării sancţiunilor. Federaţia Rusă nu poate duce sancţiuni mai departe (...) Putin a vrut să evite noi sancţiuni" astfel că s-a ajuns la un nou Acord la Minsk, dar preşedinte rus „şi-a atins obiectivul de etapă", a explicat fostul preşedinte.

Traian Băsescu a subliniat că nu întrevede riscul ca România să fie atacată de Rusia, deoarece este stat membru NATO, iar capabilităţile de pe teritoriul său sunt „tot mai convingătoare, tot mai descuranjante pentru cine s-ar gândi să afecteze integritatea teritorială a României".

Pe de altă parte, Traian Băsescu a avertizat că „România nu trebuie să nu mai aibă niciodată frontieră cu Federaţia Rusă", amintind că în prezent distanţa dintre România şi Crimeea, invadată de Moscova, este de doar 280 de km.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii