Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
23:26 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Băsescu „Este evident că USL pregăteşte fraudarea acestui referendum. Atunci de ce să le mai cer eu celor care din revoltă nu vor să valideze lovitura de stat să meargă la vot?“

ro

24 Jul, 2012 13:24 1926 Marime text
b1_4.jpg
Presedintele suspendat Traian Basescu a declarat luni seara, in cadrul emisiunii "Sub semnul intrebarii" difuzate de B1 TV, ca "sunt prea multe elemente care arata clar decizia USL de a frauda acest referendum" si ca "exista riscul", daca in zilele urmatoare nu se amelioreaza conditiile de desfasurare a scrutinului, sa ceara PDL sa nu-si trimita reprezentantii in sectiile de votare si "sa boicoteze total referendumul, ca nefiind organizat in conditii de securitate". "Daca s-ar valida referendumul, s-ar acoperi cu votul popular lovitura de stat. Si atunci trebuie facut tot ce se poate pentru ca referendumul sa nu se valideze si oamenii astia sa raspunda", a spus Basescu.
Traian Basescu despre posibilitatea boicotarii referendumului:

Vreau sa explic oamenilor de ce am avut pozitia pe care am avut-o (sa vina lumea la referendum, n.r.). In urma a ceea ce s-a petrecut la noi, si n-o spun ca om aflat in campanie, Romania va avea de suferit multi ani, pentru ca ea s-a descalificat ca stat de drept, s-a demonstrat a fi o tara cu institutii subrede, in care politicienii nu respecta regulile; nimeni n-a crezut vreodata ca prin abuz de lege si de putere, de majoritate, se poate face statul nefunctional in trei zile, inclusiv cu presedintele spulberat.
Eu imediat ce s-a anuntat suspendarea am fost extrem de determinat sa-i atrag pe romani la vot. A aparut insa un curent destul de puternic pe internet care cheama la neparticipare, la boicot. Va pot spune ca pe o analiza sociologica in momentul de fata sunt 700.000 de roamani, dintre cei care in mod curent merg la vot, care boicoteaza referendumul. 700.000 din tara care spun "nu suntem parte la o lovitura de stat, nu vreau s-o acopar cu votul meu". Oricat as vrea eu, nu-i pot face pe oamenii astia sa mearga la vot. Pana si PDL-ul de la bun inceput a vorbit de boicotare, si eu am anuntat eu vitejeste ca suntem in coliziune
In PDL este o discutie extrem de serioasa de ce un partid care se pretinde democratic sa participe la o lovitura de stat in loc sa spunem "cei care ati dat aceasta lovitura de stat cu acte neconstitutionale, nu vreti voi sa raspundeti dupa ce trece referendumul asta?". Ei spun de ce sa sprijinim noi validarea, cand nu noi am cerut un vot pentru presedinte, ci 256 de parlamentari s-au expus romanilor cu o cerere - sa-l demitem pe presedinte.
Intrebarea este: e problema mea sau problema lor sa-si aduca numarul de voturi necesare sa-l demita pe presedinte? Alta intrebare este: vor romanii acest lucru sau nu vor acest lucru? Ei spun "poporul vrea", inseamna ca la chemarea lor poporul va veni la referendum si atunci de ce sa-l mai chem eu? 
In ce conditii? In conditiile in care eu am crezut foarte mult ca avem o sansa uriasa, respectiv o corectare rapida a credibilitatii noastre. Daca romanii prin prezenta lor ar fi infirmat lovitura de stat prin vot, spunand Nu demiterii presedintelui, noi ne-am fi scurtat perioada de redobandire a credibilitatii la maxim, pentru ca s-ar fi vazut ca un popor european este matur si nu aproba o lovitura de stat.
Din pacate, conditiile de desfasurare a acestui referendum pe care le creeaza Guvernul: ati vazut ca au stabilit sa stea urnele deschise de la 7 dimineata pana la 23. Eu n-am niciun reprezentat in sectiile de votare, PDL ca partid parlamentar are dreptul la un reprezentant , deci un reprezentant la cinci reprezentanti ostili. 
Dar, ca sa se lucreze la urne de la 7 la 23, acel reprezentant trebuie sa fie la ora 5 dimineata in sectia de voatare - ca se numara buletinele, se verifica urnele si se pregateste inceperea votarii. Mai trebuie sa stea si vreo 3-4 ore dupa pentru numarare, proces-verbal s.a.m.d; deci un om ar trebui sa stea vreo 22 de ore in sectie - or, el va trebui la un moment dat sa iasa din sectie, la toaleta, sa bea o gura de apa, sa manance.
(Va temeti de fraudarea acestui referendum?) Da, categoric da in aceste conditii.
Pe urma, la alegerile prezindentiale trecute au fost camere de luat vederi in sectiile de votare, acum refuza sa le puna, desi le au in scoli; le au in scoli de la bacalaureat, ar fi foarte usor sa le puna pentru ca se poate da filmul inapoi sa vezi votul multiplu.
La alegerile trecute au fost de asemenea liste suplimentare separate, acum se raporteaza intr-o singura lista, exact ca sa nu se poata vedea votul multiplu.
Sunt prea multe elemente care arata o dorinta apriga de a frauda referendumul. Imi imaginez in mediul rural, unde stau sectiile de votare deschise pana la ora 23, stiti foarte bine ca dupa ora 22 nu mai e nimeni pe ulitele satului... de ce au impins atat de mult ora de inchidere a sectiilor de votare? 
Deci sunt prea multe elemente care arata clar decizia USL de a frauda acest referendum. Mie imi va fi imposibil ca prin reprezentantii PDL-ului sa controlez ce se intampla acolo si atunci exista inclusiv riscul, daca in zilele urmatoare nu se amelioreaza conditiile, eu sa cer PDL sa nu fie macar reprezentat in sectiile de votare. Exista si acest risc: sa nu-si trimita oameni si sa boicoteze total referendumul, ca nefiind organizat in conditii de securitate. Este foarte posibil ca nici eu sa nu ma prezint la referendum.
Vazand dorinta lor de a crea conditii pentru fraudarea refeendumului: fara liste suplimentare raportate separat, cu programul de la 7 la 23, fara camere de luat vederi, cu desfiintarea birourilor intermediare ca sa nu se poate face contestatii... Este evident ca pregatesc fraudarea acestui referendum si atunci de ce sa cer eu celor care din revolta nu vor sa valideze lovitura de stat, de ce sa le mai cer eu sa mearga la vot?

n faza initiala am crezut ca vor fi cinstiti, pe zi ce trece vad ca sunt necinstiti. Au mai facut o trasnaie: au emis o lege, acum la ultima sesiune extraordinara, prin care Guvernul este liber sa stabileasca orice program pentru referendum, prin hotarari de guvern. Deci de unde pana acum era prin lege stabilit programul la referendum ca este 8-20, acum s-a trecut prin Parlament, asa pe neobservate, o lege care este in Monitorul Oficial si lasa la latitudinea Guvernului, nu se mai stabileste porgramul prin lege. 
Cred ca s-a mers prea departe. Oamenii astia n-au inteles nimic din lectia pe care le-a dat-o Bruxellesul si pentru ei nerespectarea legii este un mod de viata, ceea ce ne va costa enorm.
(De ce nu face acum anuntul privind boicotarea referendumului?) Vreau sa ma sfatuiesc si cu cei de la PDL. Ei maine au un Colegiu Director in care vor analiza toata situatia si capacitatea lor de a supraveghea sectiile de votare. Daca vor ajunge la concluzia ca sunt riscuri foarte mari, probabil vor lua o decizie ori de boicotare ori de a cere electoratului lor sa nu se prezinte la referendum, situatie in care in niciun caz nu pot sa raman de capul meu si sa spun "Hai, veniti voi ai mei", ca ori ai mei ori ai PDL-ului... sunt aceiasi oameni. Daca ei vor lua o decizie de boicot, eu nu pot sa spun "ma duc singur". Trebuie sa ma coordonez cu ei.
Daca s-ar valida referendumul, s-ar acoperi cu votul popular lovitura de stat. Si atunci trebuie facut tot ce se poate pentru ca referendumul sa nu se valideze si oamenii astia sa raspunda
"Programul de suspendare al presedintelui a fost bine discutat in Grecia, cu ocazia zilelor libere de 1 Mai, de Voiculescu si principalii lui lachei din trustul de presa. Au discutat pe plaja, la hotelul Arion Hotel & Spa"

"Oameni ca Voiculescu isi cumpara libertatea cu bani, politicieni ca Antonescu si Ponta isi cumpara suportul mediatic si dau inapoi lui Voiculescu garantia de libertate, e simpla ecuatia"

Despre Sebastian Ghita: "Acest individ si-a permis acum vreo saptamana sa-mi dea un mail, sa avem o discutie, adica "suntem in campanie, poate avem ceva de aranjat""
Drama romanilor pleaca si din faptul ca sunt intoxicati de dimineata pana seara. Exista trusturi de presa, in special Intact, care mint populatia de dimineata pana seara si care au devenit mai puternice in unele zone decat actuala Putere
Voiculescu a dat bani unora - ziaristilor, iar altora putere. Crin n-ar fi ajuns niciodata sa fie presedinte interimar al Romaniei fara sprijinul lui Voiculescu, Ponta n-ar fi ajuns probabil niciodata premier fara sprijinul lui Voiculescu, si multi altii.
(Cand a introdus in CSAT presa ca vulnerabilitate) Toata lumea a spus risc la securitatea nationala, dar exact la asta m-am referit, la inselarea continua a populatiei. Daca va uitati la niste focus-grupuri facute de sociologi, veti auzi la o buna parte din populatie exact expresiile pe care le utilizeaza Antenele. Spre exemplu, bietii oameni nu stiu ce e dedesubt. dedesubt e spaima lui Voiculescu de puscarie, pentru ca are dosare in derulare in instanta, precum si o planificare ce vizeza subrezirea continua a statului roman.
Asta este, atat timp cat tii la libertatea presei, n-ai cum sa intervii pe trusturi de presa si ar fi un mare pacat, pentru ca mai devreme sau mai tarziu romanii vor ajunge sa nu se mai lase manipulati de astfel de trusturi de presa
De exemplu, va pot spune ca programul de suspendare al presedintelui pentru a se ajunge la a avea justitia in mana, pentru ca asta e obiectivul final, a fost bine discutat in Grecia, cu ocazia zilelor libere de 1 Mai, de Voiculescu si principalii lui lachei din trustul de presa. Nu s-au sfiit sa discute direct pe plaja, la hotelul Arion Hotel & Spa.
Lovitura de stat era pregatita de mult si stabilita si mediatic cu toti lacheii din trustul Intact: cum sa faca si ce teme de atac folosim la adresa presedintelui.
Mie imi sunt mai scumpe valorile decat riscurile pe care le incumba libertatea de expresie pentru oameni care lupta impotriva statului, impotriva justitiei, impotriva politicului legitim. Mi-e mai scumpa valoarea care inseamna libertatea presei. Am convingerea ca este o perioada de tranzitie si pana la urma vom ajunge la o societate normala.
Multi spun "Basescu a impartit societatea", eu spun "trusturile de presa au impartit societatea". Aduceti-va aminte ca la un moment dat era si trustul Realitatea cu tot potentialul lui si trustul Intact, acum lucrurile s-au mai decantat la Realitatea de cand Vintu are probleme penale. 
La Romania TV este tot un urmas a lui Vintu, acolo este patron tot un domn care traieste din bani publici si face politica pentru a santaja politicul. Mie acest individ care-i patron la Romania TV si-a permis acum vreo saptamana sa-mi dea un mail, sa avem o discutie. De cand pana cand discut eu cu un santajust, proprietar de trust de televiziune. Aici au ajuns indivizi de teapa astora care cand puna mana pe o televiziune... Da, a trimis un mail pe adresa mea in care imi cere o discutie; adica "suntem in campanie, poate avem ceva de aranjat"; iar eu ii spun "Daca ma intorc, multe contracte cu statul o sa pierzi, baiatule! Pentru ca nu poti sa folosesti banii statului ca sa santajezi un presedinte".
Aici este probabil marea problema pe care eu o am in relatia cu patronii de presa.
Sunt lucruri care pot fi negociate si oricand fac compromisuri in zona politicului cand prioritatea este sa ai un guvern stabil si zone in care nu se poate. Este lista cu zonele in care compromisul este imposibil, iar aici discutam despre securitatea nationala prima data si la numarul doi este justitia.
Voiculescu reuseste sa aiba un control pe oameni politici, pe ziaristi, si chiar pe ministri - de exemplu, il are pe cel care e la Ministerul Agriculturii, caruia i-a dat bani de casa, iar asta ii e dator toata viata lui sa-i plateasca ratele inapoi.
Fiecare cumpara ce are nevoie. Voiculescu are nevoie sa-si cumpere libertatea, trebuie sa-si puna oameni in fruntea statului, ca sa-l protejeze de justitie. Eu ii spun de pe acum: si daca nu voi fi eu, de justitie tot nu va scapa, pentru ca justitia, dupa parerea mea, a intrat pe un drum ireversibil; chiar daca ei ar pune la justitie sefi aprobati de Voiculescu, judecatorii si procurorii sunt foarte greu de pus sub control, chiar de sefii lor de multe ori. 
Deci oameni ca Voiculescu isi cumpara libertatea cu bani, dupa ce s-au infruptat din banii statului fara rezerve, politicieni ca Antonescu si Ponta isi cumpara suportul mediatic si dau inapoi lui Voiculescu garantia de libertate, e simpla ecuatia. Voiculescu ar trebui sa vada cu atentie ca acelasi crez l-a avut si Vintu, iar acum acesta e parcat la odihna.
(Aveti vreodata cosmarul ca s-ar putea sa declarati intr-o zi ca ati fost invins de alianta puscariabililor?) Nu (rade). Nu, nu-l am, pentru ca sunt extrem de determinat sa-mi mentin pozitia. N-am niciun motiv... daca opt ani n-am facut compromisuri cu ei, doar n-oi face acum cand mai am doi ani de mandat; pentru ca mai am doi ani de mandat, am uitat sa va spun. 
Intr-adevar este un referendum mult mai greu, dar e "forta democratiei" - democratia utilizata distructiv poate sa dea o aparenta de legalitate unei lovituri de stat, cum e cazul nostru. Si vreau sa va spun un lucru legat de plangerea pe care niste politicieni ai USL au facut-o la Parchetul General: Eu nu am fost primul care a utilizat public aceasta expresie, dar ea este perfecta fata de ce s-a intamplat la noi si obiectivul lor este sa-si acopere lovitura de stat cu mana poporului, au lasitatea sa si-o ascunda in spatele poporului, sa-l cheme ca Basescu a fost rau, ca le-a taiat salariile, pensiile, sa-l dam jos pe dictator; de fapt, ei isi acopera propria ticolasie si spera ca prin votul popular vor fi absolviti de faptele pe care le-au facut, acelea de a da lovituri institutiilor statului. Ma indoiesc ca Romania mai poate suporta a doua lovitura de stat dupa cea din 2007, sub aparenta democratica; am indoieli foarte serioase aici. 
Legat de cum a fost posibil: asta permite Constitutia, permite ca prin votul majoritar al Parlamentului presedintele sa fie suspendat si trimis in fata poporului la asa-zisa judecata; in realitate, la judecata nu sunt eu, eu mi-am castigat dreptul unui mandat de cinci ani prin alegerile din 2009,iar Constitutia spune ca mandatul este de cinci ani indiferent cum arati in sondaje, ca nimeni nu sta opt ani cu 50%; pe 29 romanii trebuie sa voteze daca dau dreptate celor 256 de parlamentari sau nu, nu voteaza daca imi dau dreptate mie, ca eu n-am cerut un vot; romanii vor decide daca au avut dreptate puscariabilii sau presedintele ales. 
(Credeti ca atunci cand a avut loc daramarea Guvernului Ungureanu au fost si bani la mijloc pentru obtinerea voturilor necesare?) Spre exemplu, de intalnirea, discutia si planul stabilit in Grecia, la Arion Hotel & Spa pe plaja, stiu. Despre bani doar am auzit, deci nu am certitudini, asa ca mi-e greu sa spun. Cert este ca dl Voiculescu a anticipat cu vreo doua luni inainte, a spus ca un mare numar de parlamentari va trece si se va pierde majoritatea, pentru ca i se apropia procesul, avea termen la Inalta Curte, a scapat cu trecerea Monitorului la Guvern.
(Despre institutii care devin partase sau sustin ideea unei lovituri de stat) N-as spune. Aici as face urmatoarea precizare, anume ca nu exista decat o singura institutie partenera a majoritatii si a lui Voiculescu: aceasta institutie s-a numit Guvern; care a emis ordonante de urgenta si a neutralizat de la actiune institutii care puteau preveni lovitura de stat: au blocat Avocatul Poporului ca sa nu poata ataca OUG-urile, au blocat CCR sa nu se poata pronunta pe hotararile Parlamentului. Decat sa trimita un pluton de soldati la TVR au trimis un pluton de parlamentari care au scos Opozitia din Consiliul de Administratie, decat sa trimita un pluton la CCR au trimis o OUG, decat sa trimita un pluton sa-l ia pe Avocatul Poporului au trimis o alta OUG... si tot asa.
(Aveti sentimentul ca serviciile - SRI, SIE - au tradat?) Ca sa-l am ar fi trebuit sa nu fiu informat despre lovitura de stat. Or, eu am fost informat, stiam tot programul si am stiut si momentul declansarii operatiunii, cand a cerut Ponta sa vina Parlamentul din vacanta sa-l asculte ce ispravi a facut el la Bruxelles. 
(De ce nu ati iesit public sa anuntati faptul ca se pregateste aceasta manevra?) Pentru ca nici nu aveam cum s-o previn, planul mergea mai departe, de asta a si fost dat atat de scurt.
Sursa: http://revistapresei.hotnews.ro/stiri-radio_tv-12865553-traian-basescu-b1-multi-spun-basescu-impartit-societatea-spun-trusturile-presa-impartit-societatea.htm

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • REC 24 Jul, 2012 09:04 Minciuna! Aceeasi manevra ca la alegerile din 2004, cand fara nicio dovada a strigat, intre cele doua tururi de scrutin, ca alegerile vor fi fraudate. Nici atunci si nici dupa nu a adus vreo dovada. Acum fuge ca dracul de tamaie de votul poporului si face orice sa ramana la Cotroceni, ca sa nu dea socoteala de infractiunile si faradelegile comise. DA la referendum sa scapam de minciuna in care ne-a tinut dl. basescu de 8 ani de zile!