Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
17:47 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Băncile sunt obligate să afişeze comisioanele pe ecranul bancomantelor

ro

04 Mar, 2015 17:52 1112 Marime text
Băncile din România trebuie să afişeze, începând de ieri, pe ecranele ATM-urilor, valoarea nominală a comisioanelor pentru tranzacţiile cu carduri. Reglementarea este stabilită de Ordinul ANPC nr. 505/2014, publicat în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 800 din 3 noiembrie 2014, referitor la informaţiile pe care băncile trebuie să le afişeze prin intermediul bancomatelor. Este vorba de operaţiuni care generează venituri de 50-60 milioane de euro pe an pentru bănci, informează legislatiamuncii.manager.ro.

Ordinul ANPC a fost publicat iniţial în vara anului trecut şi a generat proteste din partea bancherilor, care susţineau că este dificil de implementat şi costisitor. Concret, actul normativ stabileşte că băncile sunt obligate să informeze consumatorii asupra tuturor comisioanelor, tarifelor, spezelor şi oricăror altor tipuri de costuri pe care trebuie să le suporte clientul care efectuează la ATM-uri operaţiuni cu cardul de debit şi credit.

Clienţii au posibilitatea, dacă tranzacţia nu îi este oferită în mod gratuit, să renunţe la efectuarea acesteia, prin apăsarea unui buton de anulare a respectivei operaţiuni, scrie legislatiamuncii.manager.ro.

În ceea ce priveşte modul de prezentare a informaţiilor, acestea trebuie indicate în mod vizibil şi într-o formă neechivocă, uşor de citit. De asemenea, noile reglementări care se aplică de la 3 martie stabilesc că pentru cardurile de debit sau de credit emise de prestatorii de servicii care le acceptă la plata la ATM-uri proprii, costurile operaţiunilor se afişează în procent pentru fiecare operaţiune de plata şi, după caz, se afişează şi suma minimă de plată.

Mai mult decât atât, pentru cardurile de debit sau de credit emise de alţi prestatori de servicii de plata decât cei cărora le aparţin ATM-urile, se afişează următoarea avertizare: „Atenţie! Tranzacţia dumneavoastră va fi comisionată conform condiţiilor din contractul încheiat cu emitentul cardului".


Sursa: legislatiamuncii.manager.ro
Sursa foto: incomod-media.ro
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii