Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
17:53 25 04 2018 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Avizarea procurorului Augustin Lazăr în funcția de procuror general, pe ultima sută de metri

ro

04 Apr, 2016 14:34 958 Marime text
În şedinţa de azi, Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a stabilit calendarul pentru examinarea propunerii ministrului justiţiei de avizare a numirii lui Augustin Lazăr, procuror general al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia, în funcţia de procuror general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.
 
Procedura avizării se desfăşoară conform dispoziţiilor art. 54 alin. 1 din Legea nr.303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor, republicată cu modificările şi completările ulterioare, art. 211 din H.C.S.M. nr.193/2006 pentru aprobarea Regulamentului privind transferul şi detaşarea judecătorilor şi procurorilor, delegarea judecătorilor, numirea judecătorilor şi procurorilor în alte funcţii de conducere, precum şi numirea judecătorilor în funcţia de procuror şi a procurorilor în funcţia de judecător, art. 40 lit. h din Legea nr. 317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii, republicată, respectiv a Hotărârilor nr. 161/2011 şi nr. 105/2013 ale Secţiei pentru procurori prin care au fost stabilite criteriile, subcriteriile şi indicatorii privind standardele de evaluare a interviului şi a lucrărilor candidaţilor pentru numirea în funcţii de conducere.
 
Secţia pentru procurori a hotărât ca activităţile prevăzute în procedura de avizare a propunerii ministrului justiţiei să se desfăşoare conform următorului calendar: 
 
- 04 aprilie 2016 - punerea în dezbatere publică a proiectului de management şi efectuarea verificărilor asupra candidaturii;
 
- 21 aprilie 2016 - analizarea rezultatelor demersului anterior şi intervievarea candidatului;
 
-  22 aprilie 2016 - transmiterea avizului către Ministerul Justiţiei.
 
Augustin Lazăr a fost propus de ministrul Justiției pentru funcția de procuror general al României. Augustin Lazăr, procurorul-şef al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia, se înscrisese la concursul pentru funcţia de procuror general al României, post rămas liber după demisia lui Tiberiu Niţu. El are 58 de ani şi este profesor universitar doctor la Universitatea “1 Decembrie 1918” Alba Iulia. Lazăr A preluat funcţia de procuror-şef al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia din ianuarie 2013. În activitatea sa din ultimii ani a coordonat anchetele din dosarele privind furturile de obiecte din aur din zona cetăţilor dacice din Munţii Orăştiei.
 
În cursa pentru conducerea Ministerului Public se mai înscriseseră Codruţ Olaru (adjunct al procurorului general, fost procuror-şef DIICOT), Oana Schmidt-Hăineală (fost preşedinte CSM) şi Gheorghe Ivan (procuror la Parchetul ÎCCJ, fost şef DNA Galaţi).
Criteriile ce trebuiau îndeplinite de candidaţi pentru ocuparea funcției de Procuror General al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație si Justiție erau: cel puțin 10 ani vechime în funcţia de judecător sau procuror, calificativul „foarte bine” la ultima evaluare și să nu fi fost sancţionaţi disciplinar în ultimii trei ani.
 
În perioada 18-22 martie au avut loc discuții între candidați și ministrul Justiției, iar în 23 martie, Raluca Prună a trimis propunerea la CSM pentru a fi avizată.
 

Ti-a placut articolul?

Comentarii