Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
20:54 18 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Avertismentul unui medic 11,6% din populație suferă de diabet zaharat şi peste 16% de prediabet

ro

05 Apr, 2016 16:15 1356 Marime text
 
Dr. Maria Moța, membru în Consiliul director al Asociației Europene de Diabet (EASD), a avertizat, astăzi, că prevalența diabetului zaharat la populația adultă este de 11,6%, dar pericolul mare îl reprezintă prediabetul care are o prevalență de peste 16%.
Declarația a fost făcută la dezbaterea "Problematica diabetului în sistemul medical românesc: Importanța prevenției și educației în sănătate"
 

"În România, din fericire, avem rezultatele studiului Predatorr încheiat în 2013 care ne arată că la populația adultă există o prevalență de 11,6% pacienți cu diabet zaharat, dar pericolul mai mare este dat de prediabet, fiind o prevalență de peste 16%. Dacă nu vom lua măsuri de prevenție, atunci cel puțin jumătate dintre acești pacienți vor avea în următorii zece ani diabet zaharat și la ei se vor adăuga și alte cazuri noi", a spus dr. Moța, citată de Agerpres.

 
Potrivit specialistului, complicațiile diabetului zaharat sunt extrem de severe: "Complicațiile cronice sunt teribile. Prima cauză de orbire a populației adulte, care poate lucra, este diabetul zaharat. Peste 40% dintre pacienții cu boli cronice de rinichi care intră în terapii de substituție cronică a funcției renale au diabet zaharat. Amputațiile non-traumatice sunt de zeci de ori mai frecvente la pacienții cu diabet zaharat și o serie de alte complicații, precum mortalitatea cardiovasculară, complicații care necesită îngrijirea în echipă a pacientului cu diabet".
 
Medicul a susținut că diabetul ar putea fi prevenit în jumătate din cazuri dacă populația ar fi instruită, dacă s-ar interveni pe programe de alimentație sănătoasă, facilitând diverse modalități de a efectua exercițiu fizic în funcție de preferințele fiecărei persoane, dacă oamenii ar fi educați săerenunța la fumat, la consumul excesiv de alcool și să doarmă cel puţin șapte ore.
 
La rândul său, președintele Federației Române de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice (FRDNBM), conf. dr. Ioan Andrei Vereșiu, a subliniat că, potrivit statisticilor OMS, în România mortalitatea prin diabet este înregistrată la 1%. El a prezentat evoluția numărului de pacienți cu diabet zaharat în ultimii cinci ani: "Sunt aproape 710.000 de pacienți cu diabet zaharat, într-o creștere de 16% în cinci ani, tratați gratuit și care sunt în evidența CNAS".
 
El a mai susținut că doi din trei pacienți cu diabet din România au neuropatie diabetică.

"Suntem printre puținele țări din Europa care ne-am numărat pacienții cu diabet zaharat pe o perioadă de cinci ani, așa că în cinci ani am asistat la o creștere cu aproape 40% a numărului de amputații efectuate la pacienți cu diabet zaharat. Avem o medie de 62 de amputații pe zi", a punctat Vereșiu.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii