Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
18:49 19 04 2018 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Proiect Autostradă Rusia-Alaska

ro

28 Mar, 2015 23:29 771 Marime text
Preşedintele companiei de căi ferate din Rusia, Vladimir Iakunin, a propus un plan pentru o autostradă transsiberiană care ar putea lega ţara sa de graniţa de vest a statului american Alaska, trecând peste strâmtoarea Bering, care separă Asia de America de Nord, relatează CNN, citat de Business Insider, preluate de capital.ro.
 
Denumit Centura de dezvoltare trans-eurasiatică, proiectul propune construirea unei autostrăzi de la Londra la Fairbanks în Alaska, ce va avea în jur de 20.000 de kilometri.
 
Noul proiect va fi dezvoltat de-a lungul actualei căi ferate transsiberiene, alături de o nouă reţea feroviară şi conducte de gaz şi petrol.
 
Autostrada va traversa Rusia, conectându-se la actualul sistem rutier din Europa Occidentală şi Asia. Distanţa dintre vestul şi estul Rusiei este de aproape 10.000 de kilometri. Iakunin a declarat că autostrada va lega Rusia de America de Nord prin regiunea Ciukotka, peste strâmtoarea Bering şi peninsula Seward din Alaska.
 
Raportul nu oferă precizări cu privire la drumul peste apă, dacă va fi un pod, un tunel sau servicii de feribot. Cea mai scurtă distanţă dintre ţărmul Rusiei şi cel al Alaskăi este de aproximativ 88 de kilometri, potrivit Centrului de informaţii privind teritoriile publice din Alaska.
 
Principala cale ferată transsiberiană leagă Moscova de Vladivostok şi acoperă 9.258 de kilometri.
 
Sursa: capital.ro
 

Ti-a placut articolul?

Comentarii