Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
20:19 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

UPDATE. Să fie teroriștii SI? Autocar bulgăresc care urma să tranziteze România, plin de exploziv

ro

18 May, 2015 23:06 1863 Marime text
 
O bombă artizanală a fost descoperită într-un autocar plin cu pasageri, care efectua o cursă de la Praga către Varna, relatează site-ul Novinite.com. Autocarul aparţine unei firme din România şi este înmatriculat în Bulgaria, la bordul vehiculului, care urma să traverseze România, fiind inclusiv cetăţeni români.

Incidentul s-a petrecut duminică după-amiază la Budapesta, în Ungaria, potrivit companiei de transport Omega Group, citată de postul de televiziune bTV. Dispozitivul exploziv a fost descoperit într-un bagaj care nu aparţinea nici unuia dintre pasagerii aflaţi la bordul autocarului.

Bomba, care era amplasată într-o canistră cu combustibil, a fost descoperită întâmplător, după ce şoferul autocarului a simţit un miros ciudat şi s-a dus să verifice compartimentul de bagaje. El a descoperit canistra, care era aşezată alături de bagajele obişnuite ale pasagerilor şi se vărsase. O echipă de genişti a fost chemată, iar pasagerii au fost evacuaţi şi transferaţi într-un alt autocar, cu care au ajuns luni dimineaţă la Varna.

Pasagerul care a amplasat bomba în autocar este un cetăţean ceh sau slovac, a afirmat managerul companiei Omega Group, Dragomir Petkov, într-un interviu pentru bTV. Acesta avea un bilet de la Praga către Bratislava, dar a coborât la Brno (Cehia) şi nu s-a mai întors la autocar.

"Am avut noroc, pentru că explozibilul era într-o canistră care s-a răsturnat şi s-a vărsat", a precizat Petkov, adăugând că bomba era artizanală, dar ar fi putut provoca pagube importante.

Autorităţile din Cehia, Slovacia şi Ungaria au declanşat o anchetă şi au prelevat amprente din autocar şi de pe canistră pentru a încerca să-l identifice pe cel care a amplasat bomba.

UPDATE ora 00.03


Potrivit unor surse citate de site-ul HungaryToday.hu, complotul terorist ar putea fi opera organizației sunnite Stat Islamic, activă în Irak, Siria și Libia. Expertul bulgar Ivan Boiajiev afirmă, potrivit site-ului Novinite.com, că dispozitivul exploziv artizanal găsit în autocar este similar cu bombe folosite în alte atacuri.

În iulie 2012, un terorist s-a aruncat în aer la bordul unui autocar, în parcarea aeroportului din Burgas (estul Bulgariei). Atentatul, atribuit mișcării siite libaneze Hezbollah, s-a soldat cu moartea șoferului autocarului, un cetățean bulgar, și a cinci turiști israelieni. Alți 32 de israelieni au fost răniți. În anul 1985, o bombă a explodat într-un tren, în gara bulgară Bunovo, provocând moartea a șapte persoane.

Experți citați de site-ul ungar HVG.hu cred că este destul de plauzibil ca dispozitivul artizanal să fi fost plasat de rețeaua teroristă Stat Islamic (Stat islamic în Irak și Siria / Stat Islamic în Irak și Levant - SI/SIIS/SIIL).

 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii