Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
18:50 12 12 2019 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Australia își schimbă din nou coordonatele, ca să țină pasul cu mișcarea plăcilor tectonice

ro

24 Sep, 2016 16:39 1076 Marime text
Hărțile pe care se află Australia sunt greșite și trebuie modificate pentru a corecta eroarea. Problema este cauzată de faptul că acest continent se află pe cea mai rapidă dintre plăcile tectonice și, după standardele geologice, ''zboară'' cu circa 6,85 centimetri pe an către nord, informează New York Times.
 
Oamenii de pe suprafața Australiei nu observă acest lucru, însă Sistemul de Poziționare Globală (GPS), da. Prin urmare, această țară trebuie să-și ajusteze longitudinea și latitudinea astfel încât acestea să fie aliniate cu coordonatele GPS.
 
În ultimii 50 de ani, Australia a resetat de patru ori toate coordonatele din țară pentru a le face mai precise. Ultima oară, în 1994, modificarea a fost una însemnată: circa 200 de metri, suficient pentru a-l face pe curier să livreze o comandă, din greșeală, la casa vecină. ''Te-ai putea întreba: unde mi-e pizza?'', a declarat Dan Jaksa de la Geoscience Australia, agenția guvernamentală care își face griji cu privire la coordonate. Însă, la mijloc e mai mult decât livrarea greșită a comenzii de pizza: sistemele inteligente de transport care se bazează pe acuratețea următoarei generații de tehnologie GPS, a explicat specialistul. Printre acestea se numără și mașinile fără șofer. ''Dacă greșești cu 1,5 metri, te poți trezi pe cealaltă parte a drumului'', a atras atenția Jaksa.

Următoarea ajustare, programată la sfârșitul acestui an, va fi de aproximativ 1,5 metri.

sursa foto: mapsofworld.com

Ti-a placut articolul?

Comentarii