Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
03:46 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Aurel Papari, președintele Universității Andrei Șaguna, la Shanghai

ro

24 Jul, 2012 22:31 1455 Marime text

Shanghai a deschis spre lumea întreagă, acum 10 ani, ferestre pentru a împărtăși altor popoare cultura chineză și pentru a îmbunătăți comunicarea și relațiile de prietenie printr-un veritabil "pod" est-vest, contribuind astfel la construirea unui altfel de model al diplomației publice.

În 2002, Biblioteca din Shanghai a inițiat, cu sprijin guvernamental, Programul "Window of Shanghai", prin care înființa centre de documentare în biblioteci, universități sau asociații de prietenie din lume, donând anual fiecărui centru sute de volume, în limbi de circulație internațională, acoperind teme diverse: istorie, economie, mediu, politică, medicină, filosofie, cultură și civilizație.

În 10 ani au fost deschise, în mai multe țări, 80 de astfel de ferestre (din care 14 în Europa), ele devenind o veritabilă platformă de prietenie și un model unic pentru schimburile culturale între Shanghai și restul lumii.

În România, Shanghai a deschis o fereastră în 2008 la Constanța, la Universitatea "Andrei Șaguna", alegerea locației având la bază mai multe argumente:

  • Constanța și Shanghai sunt orașe înfrățite;
  • Consulatul General al Chinei la Constanța, a nominalizat Universitatea "Andrei Șaguna" în anul 1999, pentru a derula programe cultural-științifice și a desfășura schimburi culturale între cele două orașe, în colaborare cu Shanghai Friendship Promotion Foundation;
  • la Universitatea "Andrei Șaguna" funcționează, din anul 2000, o Asociație de Prietenie cu R.P. Chineză, care a inițiat și dezvoltat parteneriate academice și culturale și care organizează anual numeroase activități culturale dedicate Chinei;
  • la Constanța funcționează un Consulat General al Chinei extrem de activ, care sprijină dezvoltarea relațiilor între cele două orașe;
  • Universitatea "Andrei Șaguna" a fost inclusă în programul vizitei la Constanța, în anul 2004, a Excelenței Sale Hu Jintao, Președintele R.P. China.

În perioada 17-19 iulie, s-a desfășurat la Shanghai aniversarea a 10 ani de la debutul programului "Window of Shanghai", în paralel cu cea de-a 6-a ediție a SILF (Shanghai International Library Forum), la care au fost prezenți 73 de delegați ai ferestrelor din lume, alături de cei peste 200 de colegi din China. Prezent la manifestare, prof.univ.dr.Aurel Papari, președintele Universității "Andrei Șaguna" și al filialei Asociației de Prietenie cu R.P.Chineză, a menționat în discursul rostit la ceremonia de închidere: "Forumul aniversar confirmă succesul Window of Shanghai, succes pentru care îi felicit pe organizatori și ca beneficiar al programului le adresez întreaga gratitudine. Totodată consider că evenimentul marchează trecerea într-o etapă superioară a programului, prin calitatea acțiunilor, cantitatea de informații furnizate și evident prin beneficiile mai mari. Această evoluție este impusă în primul rând de faptul că în cei 10 ani pe care îi sărbătorim, China a devenit unul dintre cei mai puternici lideri mondiali, cu o importanță de prim rang și o influență economică și financiară covârșitoare, realitate unanim recunoscută. În acest context implementarea propunerii noastre de a realiza o interconectare a Window of Shanghai din toată lumea și asumarea de către fiecare fereastră a responsabilității de a realiza în fiecare an 1-2 evenimente, transmise în direct, va conduce la o mondializare a evenimentelor, la o amplificare a ecoului lor", propunere care a fost primită cu deosebit interes.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii