Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
02:27 18 01 2019 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Augustin Zegrean îi va cere lui Toni Greblă să depună o declarație de incompatibilitate

ro

22 Jan, 2015 18:09 828 Marime text
Președintele Curții Constituționale a României (CCR), Augustin Zegrean, a declarat, azi, că îi va cere judecătorului Toni Greblă să depună o declarație de incompatibilitate, iar în funcție de ce va consemna acesta în document, CCR va lua o decizie.
 
El a explicat anterior că, potrivit Constituției, judecătorii Curții sunt incompatibili cu orice altă funcție publică sau privată, cu excepția celei de cadru didactic în învățământul juridic superior.
 
De asemenea, Zegrean a arătat că textul de lege prevede că orice judecător care a desfășurat alte activități decât aceea de judecător la Curte sau cadru didactic, care l-ar putea pune în situația de incompatibilitate, este obligat să declare președintelui CCR acest lucru.
 
"Eu nu am primit nicio astfel de declarație din partea domnului judecător. Astăzi am aflat că unele dintre activități, din faptele pentru care este cercetat, l-ar putea pune în situația de incompatibilitate. Sigur că eu am să îi pretind acum să-și facă o astfel de declarație prevăzută de acest text din lege, pentru că este obligația judecătorului, este chiar la obligații trecută, și, în funcție de ce va declara dumnealui, vom lua o decizie, pentru că ce se spune în comunicatul DNA sunt doar, deocamdată, acuzații care i se aduc. Eu nu pot să-l declar incompatibil sau Curtea nu-l poate declara incompatibil pe o simplă declarație", a afirmat șeful CCR.
 
Întrebat dacă le va cere și celorlalți judecători ai CCR astfel de declarații de incompatibilitate, Augustin Zegrean a replicat : "Este o idee pe care mi-o dați și poate că este bună. Eu n-ar trebui să le cer, pentru că le cere legea. Este o obligație. Obligații scrise în lege sunt 4-5 și aceasta este una dintre ele".
 
Plenul Curții, reunit în ședința de azi, a luat act de comunicatul de presă al DNA din care rezultă că față de judecătorul Toni Greblă se efectuează acte de urmărire penală pentru săvârșirea unor infracțiuni.
 
Sursa: agerpres.ro

Ti-a placut articolul?

Comentarii