Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
02:55 26 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Au trecut 70 de ani de la tragedia navei Struma

ro

24 Feb, 2012 13:34 1894 Marime text

monument.jpgAstăzi se împlinesc 70 de ani de la drama celor aproape opt sute de evrei - români care au murit pe vasul Struma, în apropierea coastelor turceşti. Ei plecaseră cu un vas de lemn din dana 10 a Portului Constanţa cu speranţa că vor ajunge în Palestina. La bord se aflau 767 emigranţi evrei şi zece membri ai echipajului. A existat un singur supravieţuitor, David Stoliar. Unicul supravieţiutor a împlinit recent 89 de ani şi trăieşte în Statele Unite. Toţi călătorii aveau un singur ţel - să fugă din calea urgiei naziste către Palestina. După mai multe peripeţii pe mare, vasul a ajuns în derivă în apropierea coastelor turceşti. Pentru că evreii nu aveau viza de intrare în Turcia, nava a fost direcţionată către o zonă de carantină. Potrivit contraamiralului Constantin Necula şi ai unui articol apărut sub semnătura acestuia în Ziua de Constanţa în data de 25 februarie 2007, aici a avut loc dezastrul, nava fiind lovită cel mai probabil de o mină scăpată dintr-un baraj.

Federaţia Comunităţilor Evreieşti din România, Comunitatea Evreilor Bucureşti, Institutul Naţional pentru Studierea Holocaustului din România „Elie Wiesel" şi Centrul pentru Studiul Istoriei Evreilor din România comemorează astăzi împlinirea a 70 de ani de la Tragedia Struma. Programul include un serviciu religios în memoria victimelor şi o depunere de coroane, de la ora 10:00, la Cimitirul Evreiesc Giurgiului (Şoseaua Giurgiului, nr. 162), şi o masă rotundă, la ora 12:00, la Centrul Comunitar Evreiesc (Str. Popa Soare, nr. 18) - sursa: http://portal.radioiasi.ro/70-de-ani-de-la-tragedia-struma-a41090.html

În memoria Tragediei de la Struma  a foist ridicat un monument în piaţa Holon din Israel. Struma Square a fost proiectat de celebrul arhitect Janya Avarbuch în anul 1942. Este vorba de un monument mare de piatră care înfăţişează scufundarea navei.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii