Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
21:21 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Au fost deblocate unele dosare de retrocedare imobile

ro

24 Jun, 2015 21:10 1274 Marime text
Terenurile de până la 1.000 metri pătraţi în mediul urban şi de până la 3.000 metri pătraţi în mediul rural vor fi considerate "curţi-construcţii" la redrocedarea către proprietari numai dacă aceştia fac dovada că, în momentul preluării abuzive, pe suprafaţa lor erau construcţii, a decis Guvernul. Decizia a fost luată prin ordonanţă de urgenţă.
Actul stabileşte că sunt prezumate ca având categoria de curţi-construcţii, la data preluării abuzive, terenurile în suprafaţă de până la 1.000 mp, situate în mediul urban, şi de până la 3.000 mp, situate în mediul rural, dacă pe acestea, la momentul preluării abuzive, existau construcţii. La stabilirea acestor suprafeţe au fost avute în vedere propunerile entităţilor învestite de lege cu soluţionarea notificărilor din dosarele analizate până în prezent de către Secretariatul Comisiei Naţionale pentru Compensarea Imobilelor.
Titularii unor dosare de despăgubire nu deţin documente care să ateste categoria de folosinţă a terenurilor solicitate, respectiv dacă la data preluării abuzive acestea erau terenuri agricole sau curţi-construcţii. În aceste condiţii, deşi în dosar se face dovada dreptului de proprietate şi a întinderii acestuia, Comisia nu poate emite o decizie de validare pe motiv că astfel, ar acorda măsuri compensatorii peste limita de 50 de hectare de teren agricol, limită stabilită prin Legea 165/2013. În acelaşi timp, Comisia nu poate lua nici decizia de a respinge dosarul, prin invalidare, având în vedere faptul că s-a făcut dovada dreptului la acordarea de măsuri compensatorii.
Din cele 6.000 de dosare analizate după intrarea în vigoare a Legii 165/2013 privind măsurile pentru finalizarea procesului de restituire, în natură sau prin echivalent, a imobilelor preluate în mod abuziv în perioada regimului comunist în România, până în prezent, aproximativ 2.000 au fost înaintate Comisiei în vederea emiterii unei decizii. Pentru aproximativ 4.000 de dosare, Secretariatul Comisiei Naţionale nu a putut înainta o propunere de decizie întrucât deşi documentele din dosare au confirmat existenţa şi întinderea dreptului de proprietate, nu s-a putut stabili şi respectarea limitei de 50 de hectare. Acest blocaj are ca efect nerespectarea termenelor legale de soluţionare a dosarelor, termene stabilite prin Legea 165/2013.
De asemenea, pentru situaţia în care, din documentele existente la dosar nu reiese suprafaţa şi/sau alcătuirea construcţiilor pentru care se propun măsuri compensatorii, se vor acorda despăgubiri pentru o suprafaţă construită de 21 mp, folosindu-se valorile minime din grila notarială aplicabilă spaţiilor de locuit. Suprafaţa minimă de 21 mp reprezintă suprafaţa utilă a unei locuinţe cu o cameră.
În prezent, la Comisia specială de retrocedare sunt în curs de soluţionare aproximativ 10.600 de cereri depuse de către cultele religioase şi comunităţile minorităţilor naţionale în perioada 2002-2006.
Guvernul justifică urgenţa adoptării actului normativ prin faptul că Legea 165/2013 prevede posibilitatea ca beneficiarii deciziilor de compensare să poată valorifica punctele acordate prin achiziţionarea de imobile din Fondul naţional, la licitaţia publică naţională, începând cu data de 1 ianuarie 2016. De aceea, împiedicarea participării la licitaţie a persoanelor îndreptăţite ale căror dosare de despăgubire se află în situaţia de blocaj menţionată, ar putea duce la formularea unor acţiuni în justiţie. De asemenea, există riscul ca persoanele nemulţumite de blocajul menţionat să se adreseze Curţii Europene a Drepturilor Omului, care ar putea relua procedurile de sancţionare a României, după ce acestea au fost reduse substanţial ca urmare a aplicării prevederilor Legii 165/2013.
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii