Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
11:05 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Aţi vrea să ştiţi dacă aveţi calculatorul spionat? Ce aveţi de făcut...

ro

31 Mar, 2016 09:27 3770 Marime text
 
Ați vrea să știți dacă sunteți spionați? Sau, mai exact, dacă activitatea dvs pe calculator este urmarită de la distanță? Nu este o noutate că există programe speciale greu de identificat cu care un calculator poate fi urmărit. Ştiați că unele tipuri de programe – spion înregistrează apăsările de taste şi informaţiile, pe care le tastezi pe site-uri în căutările tale? Specialiştii îţi explică pas cu pas cum se instalează astfel de programe – spion!
 
Poate vă gândiți ”nu am nimic de ascuns” sau ”sigur mă urmărește fostul prieten care era gelos și de care m-am despărțit”… Și tot așa. Dar lucrurile nu stau mereu așa, deoarece vă puteți instala şi voi singuri un program fără să ştiți că o faceți. De exemplu: de câte ori aţi dat download la jocuri gratuite? Poţi să „iei” un virus–spion care să fie ascuns într-un joc gratuit, un economizor de ecran sau un cursor animat.
 
Bine-bine o să spuneţi, dar cum îmi dau seama dacă am sau nu un program-spion în calculator?
 
În primul rând, aveţi noi bare de instrumente, linkuri sau preferinţe, pe care nu tu le-aţi adăugat la browserul web, asta în cazul în care vorbim de un PC. De asemenea, atunci când pagină de pornire, indicatorul mouse-ului sau căutarea programului se modifică în mod neaşteptat. Atunci când dacă tastezi adresa unui anumit site în browserul Web, ajungi la un site complet diferit.
 
Dacă vezi ferestre pop-up publicitare, chiar şi atunci când computerul nu este conectat la Internet. O altă schimbare care arată că aveţi computerul spionat este şi faptul că acesta execută mult mai încet decât de obicei comenzile pe care i le daţi.
 
Astea sunt situaţiile în care poţi să-ţi dai seama că eşti „virusat”, pentru că de multe ori nu există semne că ai avea un program–spion, spun cei de la incont.ro. Microsoft ne sfătuieşte însă ca în cazul în care suspectaţi că aveţi viruşi în computer, să încercaţi să scanaţi rapid calculatorul cu programul de scanare de siguranţă Windows Live OneCare. 

Totodată, obişnuieşti să răsfoieşti website-uri nu tocmai de încredere, aşezat în faţa unui PC echipat cu webcam şi microfon ? Poate ar fi mai bine să deconectezi aceste accesorii dacă nu ai neapărată nevoie de ele, deoarece rişti să fii spionat fără să-ţi dai seama, sau, mai rău, poţi ajunge vedetă pe un website obscur, unde mii de alţi vizitatori indiscreţi te vor urmări în timpul celor mai intime dintre momente.

Un asemenea scenariu este posibil datorită unei vulnerabilităţi identificate în tehnologiile Adobe Flash, ce poate fi exploatată de administratorul oricărui website pentru a-şi spiona vizitatorii, activând fără ştirea acestora webcam-ul şi microfonul.

“Problema este ca webcam-ul nu semnalizează când este activ. În unele cazuri se aprinde un punct roşu când realizaţi imagini foto sau video, dar chiar şi acesta poate fi dezactivat de hackerii care încearcă să vă spioneze. Acoperirea camerei este o măsură eficientă, chiar dacă nu cea mai estetică”, explică un expert IT.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii