Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
09:57 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Atenție, șoferi! Poliția va ştii dacă aţi provocat un accident! Şi când te gândeşti că de vină e telefonul...

ro

23 Apr, 2016 14:39 2030 Marime text
Toată lumea folosește telefonul mobil pentru convorbiri, instantanee fotografice, mesaje rapide, filmulețe, plăți de facturi, transport cu mijloacele de transport în comun (la noi încă nu a fost implementat, deocamdată). Deci, cum spuneam, folosim telefonul mobil în diverse scopuri. Este periculos însă când îl folosești atunci când ești la volan. Legislația interzice clar vorbitul la telefon fără un set handsfree, iar trimiterea de SMS-uri încalcă până și regulile de bun simț, însă asta nu îi oprește pe unii șoferi.
 
Amenzile la noi, pentru șoferii care vorbesc la telefon, sunt de numai 300 de lei. Trebuie să recunoaștem că prețul este unul mult prea mic dacă ne gândim la numărul accidentelor provocate de neatenția la volan.
 
Ei bine, un nou dispozitiv i-ar putea descuraja definitiv pe șoferi să mai folosească smartphone-urile în timp ce conduc și, în același timp, i-ar putea ajuta pe polițiști să stabilească mai ușor exact cauzele unor accidente. Dispozitivul este făcut de compania israeliană Cellebrite, aceeași care a ajutat FBI-ul să decripteze iPhone-ul teororistului din San Bernadino, scrie Playtech.ro.
 
Numit de presa din străinătate ”textalyzer” (n.red. – după ”breathalyzer” – alcooltest), dispozitivul ar putea detecta dacă un șofer a folosit telefonul înainte sau în timpul producerii unui accident.
 
Cei care se tem de siguranța datelor lor trebuie să știe că acest ”textalyzer” nu le va invada intimitatea. Mai exact, dispozitivul creat de compania israeliană ar fi capabil doar să afle dacă șoferul a folosit telefonul, nu și ce făcea pe el mai exact, acele date fiind disponibile numai după ce polițiștii ar obține un mandat.
 
New York este primul oraș în care ar putea fi folosit acest dispozitiv și se lucrează deja la modificarea legislației, astfel încât șoferii să fie obligați să își dea telefonul la control după ce au fost implicați într-un accident. Dacă vor refuza, atunci conducătorii auto ar putea rămâne fără permis.
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii