Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
07:02 19 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Atenţie şoferi fără roviniete Autostrada Soarelui, printre cele mai „periculoase“ zone

ro

13 Apr, 2012 14:01 5404 Marime text
Peste 340.000 de amenzi, numai în ultimele şase luni. Vă prezentăm locurile cele mai „periculoase“ unde puteţi fi prinşi de camerele de luat vederi. Aplicarea legii cu privire la roviniete face ravagii în rândul şoferilor. Mai ales după introducerea sistemului electronic de constatare (camere de luat vederi), numărul amenzilor aplicate de CNADNR a crescut exponenţial. Bunăoară, numai în perioada mai- octombrie 2011, au fost întocmite 341.267 de procese verbale de contravenţie, pentru tot atâţia şoferi surprinşi fără roviniete pe diferite drumuri din ţară. De departe, locul în care s-au înregistrat cele mai multe autovehicule circulând fără roviniete este Km 48+800, pe DN 1, în apropierea localităţii Româneşti, din judeţul Prahova. În doar 5 luni, camera video montată aici de CNADNR a surprins peste 100.000 de şoferi fără roviniete. Alte locuri “periculoase" sunt Autostrada A2, Km 12+450 Glina(41.272 de amenzi în aceeaşi perioadă), DN 2, Km 115+80, Mărăcineni, judeţul Buzău(40.891 de amenzi ) ş.a. 

Amenzi usturătoare

Amenzile pentru lipsa rovinietei sunt usturătoare. De exemplu, pentru autoturisme amenda este de 250 de lei, plus 28 de euro- aşa-numitul „tarif de despăgubire“ pentru CNADNR. Încasările sunt pe măsură. Numai din tariful de despăgubire, CNADNR a încasat în perioada ianuarie -decembrie 2011 suma de 18.280.742, 88 l RON. Din aceste încasări, 10 la sută intră la bugetul statului, iar 90 la sută revin CNADNR ca „venituri extrabugetare“. Există cazuri în care acelaşi şofer, cu aceeaşi maşină, a fost amendat de zeci de ori, fără să ştie. “Este aberant, ne-a declarat C.T. din Bucureşti, am primit acum, în martie, 12 amenzi pentru 6 drumuri pe care le-am făcut în afara Capitalei în septembrie anul trecut. M-au fotografiat şI apoi m-au amendat şi la dus şi la întors. Fiecare proces verbal mi-a fost pus în cutia poştală cu cel mult două- trei zile înainte de a interveni prescrierea".

La mâna judecătorilor

Mulţi şoferi au contestat în instanţă procesele verbale, cerând anularea lor. Potrivit datelor communicate redacţiei de CNADNR, până în prezent, s-au înregistrat 105.713 contestaţii la procesele verbale de contravenţii pentru lipsa rovinietei. Din 9.154 de sentinţe care au fost deja date de judecători, în circa 5.000 de cazuri aceştia au dat cîştig de cauză şoferilor, anulînd procesele verbale întocmite de CNADNR. Principalele motive care au stat la baza anulării proceselor verbale au fost, potrivit CNADNR, “emiterea de către distribuitori a rovinietelor pentru un număr de înmatriculare greşit, schimbarea numărului de înmatriculare a vehiculului pentru care a fost achitată rovinieta fără a comunica acest lucru la CNADNR, înscrierea pe bonul fiscal eliberat de distribuitori la emiterea rovinietei a unui număr de înmatriculare greşit. De asemenea, în 2.375 de cazuri, instanţele au dispus transformarea amenzii în avertisment". Citiţi mai multe pe Evz.ro
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii