Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
02:13 26 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Atenție de unde vă aprovizionați cu lapte și produse lactate. Mai multe nereguli descoperite la societățile de profil

ro

27 Mar, 2019 16:13 1416 Marime text
În perioada 19 februarie - 15 martie 2019, s-a desfăşurat o acţiune la nivel naţional, pentru verificarea modului de respectare, de către operatorii din sectorul alimentar, a condiţiilor sanitare veterinare referitoare la producerea, colectarea, procesarea şi depozitarea laptelui crud şi a produselor lactate.

Potrivit ANSVSA, au fost verificate 2.279 de obiective: 701 ferme, 452 de exploataţii non-profesionale de animale producătoare de lapte (gospodării ale populaţiei), 366 de centre de colectare lapte, 113 unităţi de procesare a laptelui autorizate sanitar veterinar pentru schimburi intracomunitare, 486 de unităţi de procesare a laptelui înregistrate sanitar veterinar, 128 de depozite independente, precum si 33 de depozite independente care asigură stocarea produselor lactate care urmează a fi distribuite prin programul 'Laptele şi cornul'. 

În urma controalelor au fost aplicate 112 amenzi în valoare de 291.110 lei, au fost emise 6 ordonanţe privind suspendarea temporară a activităţii si 49 de ordonanţe pentru interzicerea desfăşurării activităţii. De asemenea, a fost reţinută de la comercializare şi dirijată către unităţi de neutralizare cantitatea de 1.521 de kg de produse lactate.

Neconformităţile constatate şi sancţionate au fost:
- Utilizarea unor mijloace auto neautorizate pentru transportul laptelui crud de la ferme/ centre de colectare la unităţile de procesare a laptelui; 
- Nerespectarea normelor sanitare veterinare privind condiţiile de igienă şi de temperatură a laptelui pe durata transportului, la nivelul exploataţiilor comerciale de animale producătoare de lapte, centrelor de colectare a laptelui, precum şi la recepţia în unităţile de procesare lapte; 
- Nerespectarea cerinţelor generale şi specifice de igienă referitoare la muls, colectarea, răcirea şi procesarea laptelui crud; 
- Echipamente nefuncţionale în spaţiile de producţie şi deficienţe structurale la nivelul unor depozite şi unităţi de colectare şi procesare a laptelui (pereţi, plafoane, pavimente, care prezintă zone deteriorate, greu de igienizat); 
- Deficiente privind identificarea şi înregistrarea în Baza Naţională de Date a animalelor producătoare de lapte crud destinat procesării; 
- Operatorii unor unităţi din sectorul alimentar nu au elaborat şi implementat programe proprii de control, în vederea determinării criteriilor pentru laptele crud; 
- În anumite unităţi operatorii nu au calculat mediile geometrice (pentru determinarea numărului total de germeni/ ml si a numărului de celule somatice/ ml), pe baza rezultatelor analizelor efectuate;
- Deficiente privind implementarea şi actualizarea programelor HACCP, precum şi a procedurilor bazate pe principiile HACCP (bunele practici de igienă, combaterea dăunătorilor, evaluarea şi selecţia furnizorilor, verificarea eficienţei pasteurizării, etc.); 
- Deficiente privind marcarea de identificare şi etichetarea laptelui si produselor lactate.

”Reamintim cetăţenilor numărul de telefon al 'Call Center' -ului A.N.S.V.S.A. - 0800 826 787 - care poate fi apelat gratuit, din orice reţea de telefonie, pentru a sesiza nereguli în domeniul siguranţei alimentelor” - au transmis reprezentanții ANSVSA. 

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii