Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
02:27 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Atentat la Bruxelles Suspectul ucis. Lângă el au fost găsite un drapel al SI și o carte despre salafism

ro

16 Mar, 2016 14:10 1989 Marime text
 
Procurorii Parchetului federal de la Bruxelles au organizat astăzi o conferinţă de presă în care au anunţat că un drapel al organizației Statul Islamic și o carte despre salafism au fost găsite aseară lângă cadavrul suspectului ucis în operațiunea antiteroristă a forțelor belgiene și franceze în legătură cu atentatele din noiembrie de la Paris. Procurorii au precizat, potrivit AFP şi jurnaliştilor belgieni, că două persoane care au reușit să fugă sunt căutate de forțele de ordine. Suspectul ucis a fost identificat în persoana lui Belcaid Mohammed, un algerian născut în iulie 1980.
 

„El locuia ilegal în Belgia, unde era cunoscut de autoritățile judiciare doar pentru un furt comis în 2014”, a precizat purtătorul de cuvânt al parchetului, Thierry Werts, citat de agerpres.ro.

 
Algerianul a fost „neutralizat” de un trăgător de elită al Poliției din afara apartamentului vizat de percheziția desfășurată în cartierul Forest din Bruxelles. Alături de cadavrul său au mai fost găsite „11 încărcătoare de kalașnikov și foarte multe muniții”, dar niciun dispozitiv exploziv.
 

„Două persoane, care se găseau după toate probabilitățile și ele în apartament și a căror identitate este necunoscută deocamdată, au reușit să fugă și sunt căutate în mod activ”, a menționat Werth.

 
Potrivit Parchetului, alte două persoane, neidentificate, au fost reținute, una marți seară, iar cealaltă în cursul nopții, însă în acest stadiu nu s-a stabilit dacă acești doi indivizi au fost implicați în schimbul de focuri. Autoritățile au precizat totuși că nu este vorba despre frații Khalid și Ibrahim El Bakraoui, ale căror nume au fost vehicule de mass-media.
 

„Ancheta continuă în mod activ, atât ziua, cât și noaptea, însă nu putem oferi precizări suplimentare pentru a nu dăuna investigațiilor”, a concluzionat purtătorul de cuvânt.

 
În această dimineață, premierul Charles Michel a vorbit despre „o mobilizare maximală a polițiștilor și magistraților” și a cerut „populației să rămână calmă”. Tot pentru astăzi este prevăzut un consiliu național de securitate, care reunește principalii miniștri și responsabili din serviciile de securitate belgiene.
 
Aseară, Parchetul a anunțat că identificarea suspectului ucis „este în curs”, cu precizarea că nu este vorba despre Salah Abdeslam, dat în continuare în urmărire după atentatele de la Paris. O sursă din poliția franceză a explicat anterior că operațiunea de ieri nu l-a vizat pe suspectul cheie în atacurile de la Paris, ci „anturajul unuia sau mai multora dintre cei 11 inculpați belgien”'. Autorităile au precizat că trei polițiști belgieni și o polițistă franceză au fost răniți ușor în cursul intervenției.
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii