Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
12:15 16 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Atașatul de presă al Ambasadei SUA „Cea mai importantă activitate a unui jurnalist este căutarea adevărului”

ro

17 Mar, 2016 17:45 2119 Marime text
 
 
Angela L. Gemza, atașatul de presă al Ambasadei SUA în România, a participat, astăzi, la conferința "Protecția jurnaliștilor și libertatea presei", desfășurată la Palatul Parlamentului. În discursul său, Angela L. Gemza a pus accent pe rolul ziariștilor.
 

"Cea mai importantă activitate a unui jurnalist este aceea de a căuta adevărul. (...) SUA, așa cum știți, susțin presa liberă și libertatea de exprimare. Credem că evidențierea adevărului este un semn al onoarei și un serviciu public. Determinarea jurnaliștilor, activitatea profesională și responsabilitatea în întreaga lume au condus la expunerea rețelelor care fac contrabandă cu droguri și arme, au oprit traficul de persoane și au evidențiat cazuri de corupție. Puterea jurnalismului este de așa manieră, încât elementele corupte sau criminale o doresc redusă la tăcere, însă jurnalistul este cel care dă glas celor care nu pot vorbi pentru ei și protejează societatea. Democrația nu poate funcționa fără ca cineva să determine structurile de putere să fie responsabile", a arătat oficialul american.

 
L. Gemza a afirmat că "ultimii trei ani au fost cei mai grei și periculoși pentru jurnaliștii din toată lumea".
 

"Doar în 2014, peste 200 de jurnaliști au fost luați prizonieri și cel puțin 60 de jurnaliști au fost uciși. De asemenea, atacurile digitale îndreptate împotriva jurnaliștilor continuă să se dezvolte și în cantitate, dar și în complexitate. În China, de exemplu, jurnaliștii care sunt corespondenți în străinătate au avut aparatura personală infectată cu sisteme de supraveghere ce fuseseră atașate în e-mailuri fabricate", a adăugat ea.

 
Marius Lukosiunas, Programme Specialist - Communcation and Information Sector (CI), UNESCO, a accentuat asupra responsabilității guvernelor în asigurarea protecției jurnaliștilor, amintind situații din Irak sau Siria, precum și o serie de măsuri, proiecte și programe ale organizației pe care o reprezintă în acest domeniu.
 

"Suntem cu toții victime ale societății globale", a spus Erik Bjeranger, vicepreședinte al Forumului Mondial al Editorilor, care a semnalat că jurnaliști aflați în misiuni în Irak, Siria sau Afganistan au devenit victime ale terorismului.

 
Mircea Toma, președinte ActiveWatch, a atenționat asupra pericolului ca politicul și interesele economice să se amestece în media publice românești.
 
Organizată de Agerpres împreună cu ActiveWatch, Centrul pentru Jurnalism Independent, FAIR-MediaSind și Federația Europeană a Jurnaliștilor, conferința și-a propus identificarea unor soluții pentru buna desfășurare a activităților din mass-media. Evenimentul a abordat patru teme de discuții: "Protecția juridică a jurnaliștilor", "Măsuri tehnologice de protecție a datelor", "Drepturi de autor și etică", "Teroare și manipulare prin media".
 
La conferință au mai fost prezenți reprezentanți ai unor agenții de presă străine, ai misiunilor diplomatice în România, ai Smartlink Communications, ai unor publicații și bloguri.
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii