Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
02:33 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Atac în Mali - UPDATE 3 170 de persoane ținute ostatice într-un hotel. Au murit cel puțin trei persoane

ro

20 Nov, 2015 13:47 1753 Marime text
 
În această dimineață, la Hotelul Radisson din Bamako, capitala Mali, a avut loc un schimb de focuri de armă, informează agenţiile de presă străine.
 
Ambasada SUA din Mali a trimis avertizări pe Twitter privind desfăşurarea unui atac armat la hotel. Potrivit site-ul Mali Actu, locuitorii din zonă s-au trezit dis-de-dimineață în zgomotul focurilor de armă și al sirenelor mașinilor de pompieri, notează româniatv.net.
 
Agenţia Reuters citează surse de securitate din Mali care afirmă că „atacul s-a produs în zori” şi că, aparent, ar fi „o tentativă de luare de ostatici”. Hotelul atacat are 190 de camere şi este locuit în special de străini, mai ales americani.
 
„Atacul s-a produs la etajul 7 al clădirii” şi se pare că ar fi un atac jihadist, a declarat o sursă din rândul serviciilor de securitate.
 
Potrivit unor surse citate de Mali Actu, bărbați înarmați au deschis focul asupra paznicilor hotelului și au intrat în clădire. Forțele de ordine încearcă să-i scoată din hotel, iar schimburile de focuri continuă. În zonă a fost instalat un cordon de securitate.
 
Două gărzi de securitate private au fost rănite în atac. La rândul său, agenţia chineză Xinhua a informat că, printre ostatici se regăsesc şi oaspeţi chinezi.
În jurul hotelului au fost desfăşuraţi şi soldaţi francezi.
 


În jurul orei 12 (ora României), teroriştii au eliberat şi o parte dintre ostatici, inclusiv pe cei care s-au priceput să recite versete din Coran. Printre cei eliberaţi se află şi două femei.
 
Trei persoane au murit, între care un francez şi doi cetăţeni din Mali. 
 

UPDATE 3, ora 15.00:
 

Televiziunea Al Jazeera i-a identificat pe teroriştii care au luat cu asalt hotelul don Mali ca fiind membri ai grupării teroriste religioase Ansar al-Din, care este în realitate o „grupare extremistă care militează pentru implementarea legii islamice Sharia în Mali”, scrie româniatv.net.
 
Forţele speciale din Mali au intrat în hotelul atacat de terorişti. Până acum, soldaţii acţionaseră din exteriorul hotelului atacat de persoane înarmate, potrivit Reuters care precizează că operaţiunile de eliberare a tuturor ostaticilor şi de lichidare a teroriştilor sunt în plină desfăşurare.
 
La această oră optzeci de ostatici au fost eliberați din hotelul Radisson situat în centrul Bamako, capitala Mali, transmite televiziunea publică din Mali.
 
Preşedintele francez Francois Hollande este în legătură cu autorităţile din Mali, inclusiv cu preşedintele Ibrahim Boubacar Keïta, privind soarta ostaticilor francezi care au mai rămas sub asediu. 



UPDATE 2, ora 14.48: 

Ambasada României la Dakar, care asigură reprezentarea diplomatică și consulară a României în Mali, a întreprins în regim de urgenţă demersurile legale pe lângă autorităţile locale competente pentru a obţine informaţii suplimentare cu privire la acest incident şi pentru a verifica dacă au fost afectaţi cetăţeni români. Până în acest moment nu există informaţii în acest sens, se arată într-un comunicat.
 
Totodată, misiunea diplomatică română a contactat consulul onorific al României la Bamako, în Mali, în vederea urgentării obţinerii de informaţii. Verificările sunt în curs, acţiunile fiind în plină desfăşurare.
 
Atât Ambasada României la Dakar, cât și Consulatul Onorific al României în Mali se află în permanentă legătură cu autoritățile locale, fiind pregătite să acorde asistența consulară necesară.

 

UPDATE1, ora 13.57: 


Până la această oră, din hotelul atacat au fost evacuate 20 de ostatici.  
 
Cel puţin şapte turişti chinezi se află printre persoanele luate ostatice, informează China Nouă. De asemenea, între ostatici se află şi şapte mebri ai companiei aeriene Turkish Airlines, potrivit AFP.
 
BBC informează că un lider militar islamist din Mali şi-a îndemnat adepţii să vizeze interesele Franţei în Mali, potrivit româniatv.net.
 
Cântăreţul Sekouba Bambino din Guineea se numără printre ostaticii eliberaţi.
 
El le-a spus jurnaliştilor: „M-am trezit auzind împuşcături şi am crezut că este vorba despre nişte bandiţi amărâţi care veniseră la hotel să pretindă câte ceva. Dar după 20-30 de minute, mi-am dat seama că nu sunt doar nişte bandiţi mărunţi”, a povestit popularul cântăreţ, conform româniatv.net. 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii