Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
04:24 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Astronomii au mai descopeit o gaură neagră imensă în Univers

ro

18 Sep, 2014 16:46 3602 Marime text
O imensă gaură neagră, având o masă de 21 de milioane de ori mai mare decât cea a Soarelui, a fost descoperită în centrul unei galaxii pitice ultracompacte numite M60-UCD1, a anunțat miercuri o echipă internațională de astronomi în revista Nature, preluată de AFP.
 
Găurile negre supermasive au o masă ce o depășește de un milion de ori pe cea a Soarelui din galaxia noastră. Gaura neagră din centrul galaxiei M60-UCD1, descoperită cu ajutorul observatorului astronomic Gemini și al telescopului spațial Hubble, are o masă echivalentă cu 21 de milioane de mase solare, reprezentând 15% din masa totală a galaxiei în mijlocul căreia se află (de 140 de milioane de ori mai mare decât cea a Soarelui).
 
Prin comparație, gaura neagră din centrul galaxiei noastre, Calea Lactee, are o masă de cinci ori mai mică, echivalând cu de 4 milioane de ori cea a Soarelui, adică doar 0,01% din masa totală a Căii Lactee, apreciată ca fiind de 50 de miliarde de ori mai mare decât masa Soarelui.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • fara nume 18 Sep, 2014 17:10 "Găurile negre supermasive au o masă ce o depășește de un milion de ori pe cea a Soarelui din galaxia noastră" Poate pe cea a soarelui din sistemul nostru solar. Galaxia din care facem parte pe nume Calea Lactee este alcatuit dintr-un numar aproape infinit de stele (sori).