Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
10:46 24 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Astăzi este Ziua minorităților naționale și Ziua internațională a migranților

ro

18 Dec, 2015 08:16 2322 Marime text
 
În 1992, la 18 decembrie, Adunarea generală a ONU a adoptat Declarația cu privire la drepturile persoanelor aparținând minorităților naționale, etnice, lingvistice și religioase. Documentul internațional oferă o garanție a drepturilor minorităților în general, astfel încât mai multe state i-au recunoscut importanța prin declararea zilei de 18 decembrie ca Zi a minorităților naționale.
 
România s-a raliat acestui context internațional prin aprobarea HG nr. 881/1998 pentru declararea zilei de 18 decembrie ca fiind Ziua minorităților naționale din România. Aceasta este sărbătorită de toate minoritățile etnice din țara noastră, care au cel puțin un reprezentant în Camera Deputaților: maghiari, armeni, slovaci, cehi, greci, tătari, ruteni, germani, croați, sârbi, turci, ruși, lipoveni, polonezi, albanezi, ucraineni, bulgari, romi, macedoneni, evrei.
 
În fiecare an, cu prilejul acestei zile, Departamentul pentru Relații Interetnice organizează o serie de manifestări culturale, care prezintă tradițiile specifice fiecărei minorități: cântece și dansuri tradiționale, expoziție de costume și obiecte de artizanat și bucătărie tradițională, scrie Agerpres.
 
Ziua internațională a migranților ("International Migrants Day") este aniversată în fiecare an, tot la 18 decembrie, de către toate statele membre ale ONU, pentru a recunoaște eforturile, contribuțiile și drepturile migranților din întreaga lume.
 
În 2015, Organizația Internațională pentru Migrație (OIM) a stabilit ca Ziua migranților să fie marcată printr-un apel la comunitatea internațională de a-și aminti de refugiații și migranții care și-au pierdut viețile pe parcursul acestui an, scrie site-ul www.iom.int.
 
În acest sens, OIM invită comunitatea internațională să țină aprinsă o lumânare, pentru a-i comemora pe aceia care au murit sau au dispărut pe parcursul acestui an, în timp ce încercau să se salveze după zile obositoare de traversat mări sau deșerturi.
 
Tot pentru a comemora viețile pierdute ale migranților și refugiaților în 2015, OIM încurajează distribuirea de brățări albe care poartă inscripția #Iamamigrant, cu scopul de a crea un hashtag puternic în social media.
 
Ziua internațională a migranților a fost proclamată de Adunarea Generală a Națiunilor Unite, la 4 decembrie 2000, în contextul numărului foarte mare și în continuă creștere a migranților, dar și pentru a atrage atenția asupra dificultăților cu care se confruntă aceștia în țările de origine sau în țările gazdă.
 
Potrivit site-ului ONU, un.org, există migranți care decid să migreze, pentru a trăi și a munci în altă țară, deși în țara lor sunt în siguranță și demnitatea umană este respectată. Pentru alții, în schimb, sărăcia, lipsa unui loc de muncă decent, încălcarea drepturilor omului, conflictele armate, persecuțiile etc. sunt motivele care îi determină să își părăsească țara, iar în lipsa unor oportunități normale de emigrare, ei ajung să folosească și căi ilegale. În țările gazdă, mulți se confruntă cu exploatarea, discriminarea și xenofobia, în timp ce contribuțiile la societățile în care se integrează rămân ignorate.
 
La 18 decembrie 1990, ONU a adoptat Convenția internațională pentru protecția drepturilor tuturor muncitorilor imigranți și a membrilor familiilor acestora, ptrivit Agerpres.
 
De asemenea, în octombrie 2013, statele membre ale Convenției au adoptat o declarație prin care se face apel la respectarea drepturilor omului și a standardelor internaționale de muncă, reafirmând totodată angajamentul luptei împotriva rasismului și a intoleranței.


Sursa foto: pgcpsmess.wordpress.com
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii