Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
13:13 18 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Asociaţia Salvaţi Dunărea şi Delta a hrănit păsările din Delta Dunării

ro

07 Mar, 2012 14:08 1248 Marime text

Reprezentanţii Asociaţiei Salvaţi Dunărea şi Delta împreună cu agenţii ecologi ai Administraţiei Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării, au hrănit păsările afectate de iarna grea din zonele Sărături Murighiol, Gridul Lupilor şi Somova-Parcheş. Acţiunea a fost organizată pentru a veni în ajutorul lebedelor, lişiţelor, pescăruşilor şi gârliţelor din Delta Dunării care, din cauza îngheţului şi a zăpezilor abundente, suferă de lipsa hranei. Au fost împrăştiate 300 kg de pâine furaj, puse la dispoziţie prin amabilitatea Dobrogea Grup.

Păsările ce rămân peste iarnă în Deltă, cele care în mod normal se hrănesc cu vegetaţie acvatică şi nevertebratele de pe fundul apei, au suferit în această perioadă de foame. Printre altele, este vorba de lebăda de iarnă (Cygnus cygnus) şi lebăda de vară (Cygnus olor) care în mod obişnuit se hrănesc cu vegetaţie acvatică. Gheaţa de pe lacuri le-a ţinut la distanţă de sursele de hrană.

Situaţia a fost semnalată de agenţii ecologi din cadrul ARBDD, care au solicitat sprijinul asociaţiilor de protecţie a mediului, persoanelor fizice şi societăţilor comerciale în vederea unor acţiuni de hrănire a faunei din rezervaţie. În spiritul misiunii de protejarea biodiversităţii din Delta Dunării, Salvaţi Delta a reuşit să mobilizeze Dobrogea Grup care a pus la dispoziţie 300 kg de pâine furaj. Astfel, voluntarii SDD şi agenţii ecologi au creat o echipă de criză care s-a deplasat în Delta Dunării şi au împrăştiat mâncarea pentru zburătoare. După ce conducerea Rezervaţiei şi Garda de Mediu Tulcea au raportat moartea a sute de păsări de foame şi frig în zona Vadu, făcând un apel umanitar către societate, am încercat să punem în acţiune o colaborare între instituţiile Statului (ARBDD), societatea civilă (Salvaţi Dunărea şi Delta) şi sectorul privat responsabil (Dobrogea Grup). Și am reuşit! În ciuda nepăsării şi a lipsei cronice de finanţare... Acţiunea a durattrei zile şi a hrănit câteva mii de păsări, oferind un exemplu de colaborare, la care îi invităm şi pe alţii." spune Liviu Mihaiu, preşedintele Asociaţiei Salvaţi Dunărea şi Delta. "Am apreciat cu acest prilej disponibilitatea persoanelor sau organizaţiilor de a se implica în acest fel de acţiuni şi rămânem încrezători că numărul acestora va creşte în viitor ca şi diversitatea acţiunilor în care se vor implica" spune Grigore Baboianu, Guvernatorul RBDD.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii