Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
18:36 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Asiguratorii reacţionează "Sistemul de despăgubire în regie proprie este legal"

ro

18 Sep, 2014 10:44 1685 Marime text
Uniunea Naţională a Societăţilor de Asigurare şi Reasigurare din România respinge afirmaţiile din comunicatul ASSAI - Asociaţia Societăţilor de Service Independente, considerându-le nefondate şi defăimătoare. Amintim că acestea fac referire la activitatea societăţilor de asigurare din România şi au fost transmise de către reprezentantul ASSAI printr-o serie de documente adresate unor instituţii publice.

"Afirmaţia ASSAI conform căreia „sistemul de despăgubire în regie proprie presupune în realitate plata subevaluată a daunelor” este falsă. Sistemul de despăgubire „în regie proprie” este legal şi reglementat prin norme în vigoare. Acest mod de despăgubire funcţionează şi pe pieţele europene dezvoltate, el fiind considerat un drept al păgubitului.

Ordinul nr. 14/2011 detaliază modalităţile de evaluare a daunelor şi pârghiile pe care asiguratul le are la dispoziţie astfel încât să beneficieze de o despăgubire corectă. Atât timp cât păgubitul solicită despăgubirea în sistem “regie proprie”, în mod liber şi expres, asigurătorul respectă legislaţia în vigoare, precum şi drepturile asiguratului. Mai mult decât atât, legislaţia îi garantează păgubitului dreptul de a solicita suplimentarea sumei acordate de către asigurător în cazul în care costurile cu reparaţia se dovedesc mai mari decât cele estimate iniţial. Suplimentarea se acordă în baza devizului şi a facturilor eliberate de unitatea reparatoare", se menţionează într-un comunicat de presă.

Evaziunea fiscală pasată în curtea service-urilor auto 

Fenomenul sesizat de ASSAI drept “evaziune fiscală în creştere, în domeniul reparaţiilor auto” nu este o consecinţă a despăgubirilor acordate în „regie proprie”, susţin reprezentanţii UNSAR. Aceştia mai afirmă că faptul că anumite unităţi reparatoare nu emit factură pentru serviciile prestate reprezintă o practică asumată de acestea şi nu poate fi asociată în niciun fel cu politica de despăgubire a companiilor de asigurări.

sursă foto: mikaprojects.com
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii