Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
12:06 20 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Artificiile folosite în Colectiv erau interzise în spații închise. Explicaţii incredibile!

ro

27 Nov, 2015 15:31 1055 Marime text
 
Artificiile folosite la concertul trupei Goodbye to Gravity în clubul Colectiv erau destinate a fi folosite doar în spaţiu deschis. Artificierul a susținut în fața procurorilor că nu a avut de unde să știe acest amănunt, deoarece… instrucțiunile de utilizare ale artificiilor erau în bulgară.
''În ceea ce priveşte pe inculpatul Zaharia Viorel: Din datele şi probele existente până în prezent, a rezultat faptul că inculpatul ZAHARIA VIOREL, împreună cu suspectul Moise Marian, pirotehnişti autorizaţi, angajaţi ai SC Golden Ideas Fireworks Artists S.R.L, au instalat efectele pirotehnice (foc de artificii) în incinta clubului Colectiv, în ziua de 30.10.2015, fără a respecta măsurile de siguranţă şi prevederile legale în acest sens, iar Moise Marian a manipulat mecanismul de declanşare al efectelor pirotehnice (foc de artificii) în timpul concertului din data de 30.10.2015, fapt care a iniţiat incendiul care a condus la decesul a 60 de persoane şi vătămarea corporală a mai multor persoane.
Astfel, opt elemente pirotehnice au fost montate în spațiul închis, pe stâlpii consolei tehnice de deasupra scenei, grupate două câte două, pe două etaje așezate orizontal, respectiv la un unghi de aproximativ 30-45 grade, raportat la planul scenei.
Potrivit instrucțiunilor de utilizare ale elementelor pirotehnice traduse din limba bulgară, rezultă: " ATENŢIE! Se utilizează numai în spaţiul deschis (în aer liber)!  Fixaţi produsul pe verticală pe o suprafaţă dură şi netedă. Efect: Vulcan 15 secunde  - 3 metri".
Poziționarea în fapt a produselor pirotehnice, în contradicție cu instrucțiunile de utilizare, a condus ca, la momentul de maximă dezvoltare a efectelor pirotehnice, acestea să depășească parametrii de funcționare indicați de producător; în acest sens, există probe din care rezultă că jerbele incandescente propulsate orizontal, respectiv oblic s-au intersectat și s-au autopotențat reciproc, astfel încât gazele expulzate și particulele inflamabile s-au cumulat, realizându-se astfel impactul cu stâlpul de susținere pe care era atașat burete antifonant'', se precizează în referatul procurorilor, citat de Antena3.
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii