Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
20:30 24 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Artefact istoric descoperit în centrul Constanței (galerie foto)

ro

18 Sep, 2016 16:00 3156 Marime text
O piatră funerară ce ar data din perioada Primului Război Mondial a fost descoperită la sfârșitul acestei săptămâni, în urma unor săpături pe strada Dacia, din  Constanța, în zona Sălii Sporturilor.
 
O fotografie cu artefactul a fost publicată pe pagina sa de Facebook de către noul consilier al primarului Decebal Făgădău, Mihai Petre.
 
Pe piatra funerară se poate descifra un mesaj specific de tipul „Aici odihnește în pace...“ urmat de o titulatură a unui viceconsul german, al cărui prenume a fost „Ernest“.
 
„M-am interesat să aflu din ce perioadă este piatra, s-o poziționez undeva în timp. Înțeleg că este din perioada Primului Război Mondial, eventual un pic după. Așteptăm însă cu toții de la arheolog și de la reprezentanții Muzeului de Istorie mai multe informații: cine a fost, perioada... De asemenea, dorim să continue lucrările acolo să vedem dacă mai există și alte vestigii, pentru că momentan, s-au oprit lucrările. Descoperirea este remarcabilă din punctul meu de vedere și trebuie conservată și tratată ca atare“, a declarat Mihai Petre, pentru ZIUA de Constanța. 

Descoperirea arheologică a fost făcută în incinta unui șantier de construcție a unui imobil, însă, după cum prevede legea, după scoaterea la suprafață a artefactului, lucrările civile au fost sistate pe șantier, urmând ca arheologii să continue săpăturile pentru a afla dacă terenul ascunde o veche necropolă sau alte vestigii cu valoare istorică.
 
De asemenea, specialiștii vor încerca să dateze exact monumentul funerar și să afle cui a aparținut. 

În același unde a fost descoperită piatra funerară se află și un puț, ce datează cel mai probabil din aceeași perioadă istorică. Acest lucru va fi stabilit însă de arheologii constănțeni. 

sursa foto: Mihai Petre
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii