Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
16:27 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

"Around the Black Sea", proiectul a doi jurnalişti români, prezentat în The New York Times

ro

27 Jul, 2012 01:42 2083 Marime text

hgjfj.jpg"Around the Black Sea", un proiect al jurnaliştilor Petruţ Călinescu şi Ştefan Cândea, care prezintă culturile şi poveşti ale oamenilor din jurul Mării Negre, are un articol dedicat pe blogul de fotografie al cotidianului The New York Times.

"Pentru că a crescut în Constanţa, un oraş din România, pe coasta Mării Negre, Petruţ Călinescu a transformat acest spaţiu în locul lui de joacă. Îşi petrecea după-amiezele cu prietenii, căuta buncăre germane şi crea tot felul de jocuri. Îşi aminteşte că era foarte atras de apă", începe articolul de pe blogul the New York Times.

"Odată ce te uiţi la mare, vei vrea să afli ce este de partea cealaltă", spune Petruţ Călinescu. "Dar în cea mai mare parte a vieţii, nu a ajuns pe alte maluri ale Mării Negre. Aşa că proiectul «Around the Black Sea», pornit împreună cu prietenii săi, jurnaliştii Ştefan Cândea şi Ioana Hodoiu, s-a născut din nostalgia unui loc pe care, de fapt, nu l-a văzut niciodată", scrie lens.blogs.nytimes.com.

Cei trei au obţinut un grant din partea German Marshall Fund din Statele Unite ale Americii şi au începput să exploreze nişte ţări cu care românii sunt foarte puţin familiari. Aceştia au călătorit peste 14.500 de kilometri în 80 de zile şi ş-au documentat călătoria pe un blog. Unele dintre cele mai bune fotografii ale lui Petruţ Călinescu au fost făcute sub apă.

"A fost ca o loterie. Făceam fotografii dar nu ştiam dacă o să fie înregistrată imaginea", mărturiseşte Călinescu.

Călătoria a început în România, trecând prin Bulgaria şi Turcia, Armenia şi Azerbaidjan (care, deşi nu au port la Marea Neagră, fac parte din regiunea economică a Mării Negre). Au ajuns în Rusia, Republica Moldova şi Ucraina şi au călătorit apoi în republicile separatiste din zonă. Călinescu, ale cărui fotografii ilustrează articolul The New York Times, a spus că s-a simţit acasă, faţă în faţă cu "estetica" comunistă pe care a regăsit-o, în diverse forme, în aceste ţări. Fotograful a fost uimit şi de frumuseţea stranie a regiunii separatiste Abkhazia care este, pe de o parte, un loc prielnic pentru naşterea unor mişcări teroriste. "Era visul oricărui cetăţean sovietic să îşi facă aici concediul", spune Călinescu.

Călinescu şi Cândea aplică pentru diferite granturi, pentru a-şi continua călătoriile. În iulie, cei doi au obţinut un al doilea grant de la German Marshall Fund.

Petruţ Călinescu - "cel cu fotografiile" - s-a născut la Constanţa, deci la Marea Neagră. În prezent este freelancer, colaborează cu agenţiile Panos Pictures, Getty Images şi Shoot the Earth şi are importante contribuţii în presa internaţională. A câştigat premii fotografice, a avut numeroase expoziţii de grup, iar în iunie 2010, a expus în Germania în cadrul Lumix Festival for Young Photojournalism. Proiectele sale fotografice personale pot fi văzute pe site-ul www.petrut-calinescu.com.

Ştefan Cândea - "cel cu scrisul" - este freelancer în diverse proiecte media şi non-guvernamentale. În 2001 a infiinţat împreună cu câţiva colegi Centrul Român pentru Jurnalism de Investigaţie (CRJI), care există şi astazi. Din 2007 este membru al International Consortium of Investigative Journalists (ICIJ), iar în 2008, 2009 şi 2010 a câştigat importante premii internaţionale pentru jurnalism de investigaţie.

Sursa: Mediafax.ro

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii