Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
23:22 26 04 2018 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Amenzi Apa îmbuteliată "recomandată în curele de slăbire" - nu a trecut testul celor de la ANPC

ro

06 Aug, 2015 20:07 1225 Marime text
 
Comisarii Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) au desfăşurat, în perioada 15 - 30 iunie, o acţiune de control ce a vizat respectarea prevederilor legale referitoare la modul de comercializare, etichetare, prezentare şi publicitate a apelor minerale naturale şi a apelor de izvor. Au fost controlaţi 827 operatori economici (71 distribuitori, 679 magazine, 55 staţii de distribuţie carburanţi şi 22 producători) constatându-se abateri la 464 (peste 56%) dintre aceştia. Aproape 2 milioane de litri de apă minerală naturală şi apă de izvor au fost verificate, constatându-se că 354.533 litri (peste 19%) din cantitatea controlată nu respecta prevederile legale în vigoare privind protecţia consumatorilor.
Comisarii ANPC au dispus oprirea definitivă şi retragerea de la comercializare a 12.769 litri de apă minerală şi de izvor, în valoare de 11.438 lei, care avea caracteristici organoleptice neconforme, era depozitată în condiţii improprii (la o temperatură peste cea impusă de producători şi sub acţiunea directă a razelor solare) sau care prezenta data durabilităţii minimale depaşită.
Comisarii ANPC au aplicat amenzi de peste 900.000 de lei comercianţilor de apă îmbuteliată, pentru mai multe neconformităţi, inclusiv utilizarea, pe etichete, a unor caracterizări ca "recomandată în curele de slăbire", "puternic antioxidant" "creşte imunitatea organismului", "este un puternic antioxidant", "Scade colesterolul", "Reduce procesul de îmbătrânire" sau "hidratează mult mai bine decât apa obişnuită", mentiuni care nu sunt aprobate de Comisia Europeana şi care contravin Regulamentul UE nr. 432/2012 de stabilire a unei liste de menţiuni de sănătate permise.
Comisarii ANPC au mai depistat înscrisuri incorecte, inexacte, de natură să favorizeze confundarea produselor cu apele minerale naturale - produse care nu se regăseau în Lista apelor minerale naturale, ape carbozificate care conţineau în denumirea comercială sintagma "apă minerală naturală", apa minerală pe a cărei etichetă nu era menţionată sursa.


sursa foto: romaniatv.net

Ti-a placut articolul?

Comentarii