Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
02:49 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Angajaţii din România, pe ultimul loc în UE la competenţe IT

ro

06 Mar, 2015 20:28 1820 Marime text
Raportul de ţară 2015, publicat de Comisia Europeană, susţine că forţa de muncă din România deţine cel mai slab nivel de abilităţi IT din Europa. Potrivit raportului, citat de ECDL România – European Computer Driving Licence, proiectul naţional de Strategie Digitală conţine, printre altele, ca obiectiv şi dezoltarea compentenţelor digitale, însă îi lipsesc măsurile concrete de implementare.
 
Un procent mai mult decât dublu decât media europeană dintre angajaţii din România are un nivel scăzut sau nul de competenţe IT. Este vorba de 77% din forţa de muncă de la noi comparativ cu media de 32% în UE. Sunt date furnizate în Raportul de ţară al Comisiei Europene, alături de concluziile în ceea ce priveşte încă irelevanta pregătire pe care mediul universitar o face în raport cu piaţa muncii, dar şi de ultima poziţie în Europa ocupată de ţara noastră când vine vorba de investiţiile în cercetare.
 
Totodată, nici datele din Indicele economiei şi societăţii digitale (DESI) 2015 nu aduc veşti mai bune pentru situaţia din România raportată la cea la nivel european: s-au făcut progrese, dar suntem încă pe ultimul loc în sectorul digital. Astfel, numai 20% dintre români dețin competențe digitale de bază, în România doar 1,3% din totalul forței de muncă sunt specialişti TIC, foarte puţini dintre utilizatorii de Internet, 7,7%, folosesc servicii de e-banking  și înregistrăm cel mai mic procent la e-commerce, pentru că doar 17% dintre români cumpără online.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii