Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
23:44 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Andrei Trifu, rănit în incendiul de la ”Colectiv”, ajutat de autorităţile din Mangalia

ro

24 Nov, 2015 23:21 2337 Marime text
 
Consilierii locali din Mangalia au aprobat, astăzi, într-o şedinţă ordinară, acordarea unui ajutor de urgenţă în valoare de 10.000 de lei pentru Andrei Trifu, rănit în incendiul din urmă cu aproape o lună, de la Clubul Colectiv din Capitală.
 
Andrei Trifu, în vârstă de 44 de ani, scafandru de mare adâncime din Mangalia, a fost rănit în incendiul de la Colectiv, din 30 octombrie, fiind internat în Spitalul Bagdasar Arseni, din Bucureşti.
 
La două săptămâni de la producerea tragediei, el a susţinut o conferinţă de presă, în spitalul amintit, alături de alţi trei pacienţi răniţi în acel incendiu de la Colectiv, în care a povestit despre momentele teribile prin care a trecut atunci şi cum a reuşit să scape din club, în condiţiile în care se afla la patru metri de scenă.
 
Acesta a povestit că a mers cu nişte prieteni la concert, deoarece membrii trupei Goodbye to Gravity îi erau de asemeni prieteni. “În momentul în care a izbucnit incendiul, a fost o stare de hipnoză general. Lumea a paralizat pentru câteva secunde. Solistul chiar a cerut un instinctor, dar se pare că nu a fost pentru moment nimic de ajutor. După câteva secunde, a început aşa-zisul foc puternic, care a trimis lumea spre ieşire, într-o busculadă de care nu aş vrea să aibă parte nimeni de acum încolo. Eram exact la mijlocul scenei, la patru metri de scenă, în faţa camerelor principale de filmat", povestea Andrei în conferinţa de presă din 12 noiembrie, de la Spitalul Bagdasar Arseni.
 
El a explicat cum l-a ajutat pregătirea din armată: "Cumva am reuşit să-mi fac loc spre ieşire. Din pregătirea mea de ani de zile, de 20 şi ceva de ani de armată, mi-am dat seama că ceva este în neregulă, aşa că am căutat să-mi salvez în primul rând mie viaţa. Dar înainte să fac asta am strigat oamenilor să se lase cât mai jos, să le induc oamenilor să aibă o undă de reacţie. Cine a ascultat, a ascultat".
 
Andrei Trifu a descris clipele teribile prin care el şi alte sute de oameni au trecut: "Cei mai nepregătiţi au început să tragă de cei din faţă, ca să iasă ei. Până spre ieşire am reuşit să-mi menţin respiraţia un minut şi jumătate, cu ochii închisi m-am tarat pe coate şi genunchi, exact cum am făcut în armată. Lucrul acesta m-a salvat. În urma controalelor făcute nu am nimic".
 
Potrivit spuselor scafandrului, el şi o altă persoană care i se agăţase de picior au fost ridicaţi în picioare de cineva şi scoşi afară. În opinia lui, de vină pentru cele întâmplate este conducerea clubului, care "nu şi-a luat măsuri de siguranţă. În orice loc trebuie să existe un stingător, un hidrant, lucruri pe care putem toţi să le manevrăm când se întâmplă aceste fenomene".
 
Căile sale respiratorii au scăpat, însă Andrei a fost rănit la cap. Este drept că este în continuare internat, dar se pare că se simte mult mai bine. Referindu-se la cadrele medicale din spital, Trifu a arătat că “medicii au renunţat de multe ori la familiile lor ca să fie alături de noi”.
 
Întrebat dacă îi poate ierta pe cei din vina cărora s-a întâmplat totul, acesta a replicat: "Se zice să ierţi, dar să nu uiţi. Cred că iertarea va veni uşor-uşor, dar nu trebuie să uităm, că, dacă uităm, se va repeta".
 
Basistul trupei Monarchy, Marian Leuşteanu, rănit şi în incendiul din Colectiv, şi aflat în acelaşi spital cu Trifu, spunea despre acesta că că este "liderul spiritual" pentru ceilalţi răniţi de la Bagdasar.
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii