Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
16:44 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

CCR schimbă regula de redeschidere a dosarelor Anchetele, redeschise doar în prezența inculpatului

ro

23 Jun, 2015 17:23 1243 Marime text
 
Curtea Constituțională a României schimbă regula privind redeschiderea dosarelor, informează B1 TV, citând un comunicat al CCR. Astfel redeschiderea unor dosare se va putea face doar în prezența inculpaților. 

Curtea Constituțională a decis să declare neconstituțional un nou articol din Codul de procedură penală. Judecătorii de la CCR au arătat că este ilegal ca în momentul în care parchetele transmit către instanțele de judecată o solicitare în vederea redeschiderii unei anchete penale ca urmare a apariției unor elemente noi, instanța de judecată să nu cheme la deliberări atât persoana acuzată căt și procurorul de caz, astfel încât aceștia să își poată exprima punctul de vedere și să aibă dreptul la apărare și la un proces echitabil. Până ăn prezent, conform Codului de procedură penală, judecătorul dădea o decizie fără prezența inculpatului și a procurorului de caz, ceea ce, au considerat judecătorii de la Curtea Constituțională, încalcă dreptul la un proces echitabil. 

„Plenul Curții Constituționale, învestit în temeiul art.146 lit.d) din Constituţia României şi al art.29 din Legea nr.47/1992 privind organizarea şi funcţionarea Curţii Constituţionale, a luat în dezbatere excepţia de neconstituționalitate a dispozițiilor art. 335 alin.(4) din Codul de procedură penală, conform cărora „Redeschiderea urmăririi penale este supusă confirmării judecătorului de cameră preliminară, în termen de cel mult 3 zile, sub sancţiunea nulităţii. Judecătorul de cameră preliminară hotărăşte prin încheiere motivată, în camera de consiliu, fără participarea procurorului şi a suspectului sau, după caz, a inculpatului, asupra legalităţii şi temeiniciei ordonanţei prin care s-a dispus redeschiderea urmăririi penale. Încheierea judecătorului de cameră preliminară este definitivă”, se arată în comunicatul citat. 



Sursa: B1 TV
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii