Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
09:30 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Evz.ro Revolta ofițerilor dobrogeni - "Anchetă de tot râsul la ISU Dobrogea"

ro

10 Jun, 2015 09:58 2877 Marime text
 
În ediția din 8 iunie, „Evenimentul zilei” a dezvăluit faptul că prim-adjunctul ISU Dobrogea, lt. col. Vlăduț Ion, și alți ofițeri din echipa lui sunt acuzați de mai multe fapte: hărțuire sexuală, discriminare pe criterii religioase și abuz în serviciu. Imediat după apariția articolului, Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU) a reacționat într-un mod cel puțin amuzant. În loc să verifice dacă dezvăluirile EVZ se confirmă și, eventual, să ia măsuri, preocuparea imediată a reprezentanților IGSU a fost să afle dacă din ISU Dobrogea au fost scoase documente. Astfel, i-au ordonat șefului ISU Dobrogea, colonel Constantin Gheorghe, să trimită o adresă prin care EVZ este informat, culmea, că „la nivelul instituției noastre se fac mai multe verificări privind circuitul și evidența documentelor interne”.
 
EVZ este rugat să confirme dacă deține copii după un document al IGSU sau orice altă hârtie emisă de ISU referitoare la articolul privind „Revolta ofițerilor dobrogeni. Adjunctul ISU Dobrogea acuzat de hărțuire sexuală”. Asta, în condițiile în care autorul a prezentat în facsimil, și chiar a „raportat” conducerii ISU Dobrogea, fragmente din plângerile penale la Parchetul Militar, nu din documente interne.

„Este ceva de neimaginat”

 Vlăduț Ion se apară, spunând că „acuzațiile împotriva mea sunt la timpul trecut, 2013-2014”, de parcă s-ar fi prescris. Reacția serioasă a venit de la prefectul județului Constanța, Constantin Ion, numit pe funcție în urmă cu cinci luni. „Mi se pare deplorabilă o atitudine de genul acesta, nu numai într- o structură MAI, ci la orice loc de muncă”, este răspunsul prefectului Constantin Ion, despre acuzația de hărțuire sexuală. Cât despre discriminarea pe motive religioase, acesta a comentat: „Nu cred că avem discriminare pe criterii religioase în instituțiile noastre dar, vorbind de ISU, o să îmi focusez atenția. Dacă domnul comandant confirmă spusele, înseamnă că cei care au aceste atitudini vor trebui deferiți autorităților competente. Este ceva de neimaginat, mai ales la noi, la Constanța, unde nu avem probleme de neînțelegere, indiferent de etnie, indiferent de confesiune religioasă”.

Parchetul Militar, asaltat de plângeri penale ale pompierilor

 Numărul pompierilor care s-au bucurat că, „în sfârșit, cineva a spus lucrurilor pe nume”, a fost copleșitor. „Toți pompierii știu ce se întâmplă, multora le este frică să vorbească. Mai ales că Bucureștiul știe și tace”, a declarat un ofițer care abia așteaptă să iasă la pensie. Șeful ISU Dobrogea, col. Gheorghe Constantin, și prim – adjunctul, lt. col. Vlăduț Ion, au fost convocați la prefectul județului Constanța, Constantin Ion. „I-am explicat că s-a făcut control anul trecut, iar echipa de la IGSU a constatat că unele acuzații se confirmă, altele nu. Și s-au luat atunci măsuri la nivel de comandă”, a declarat col. Gheorghe, prins în mijlocul unui scandal pe care nu-l stăpânește. E numit șef doar de câteva luni. Despre sesizările la Parchetul Militar, el a aflat târziu: „Mi-au fost confirmate, chiar de către prim-adjunctul Vlăduț Ion”. Contactați de EVZ, reprezentanții Parchetului Militar au precizat: „Sunt zeci de reclamații despre ce se întâmplă la ISU Dobrogea, atât vă putem spune”.

„Credința religioasă nu poate fi pusă la îndoială”

 Faptul că angajaților de la ISU li s-a cerut să-și declare apartenența religioasă este confirmat și de liderul Cultului Musulman din România, muftiul Iusuf Murat. El a declarat, pentru EVZ, că a semnat pentru eliberarea unor adeverințe, chiar și certificate de musulman, nu numai pentru angajați ai ISU Dobrogea: „Libertatea cultelor religioase este garantată de Constituție. În momentul în care ai făcut mărturisirea de credință, nimeni nu are voie să o pună la îndoială”.

Articol preluat din Evz.ro
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii