Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
18:24 20 11 2018 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

ANAT nemulțumit de noul proiect de Lege a Turismului

ro

05 Oct, 2015 10:53 1009 Marime text
 
Reprezentanții ANAT, susțin că ultimul proiect de Lege a Turismului, adoptat de Senat în luna septembrie și aflat în Biroul Permanent al Camerei Deputaților, este deficitar pentru industrie. De asemenea ar conține numeroase inadvertențe și necorelări ale textului. În prezent, proiectul este trimis pentru raport la Comisiile pentru industrii și servicii, buget, finanțe și bănci, administrație publică și administrarea teritoriului, respectiv Comisia juridică, de disciplină și imunități.
 
„De la momentul postării în dezbatere publică a proiectului de lege au fost nenumărate întâlniri între reprezentanții ANAT și comisia de la Senat. Ca urmare a acestor întâlniri și pentru o reglementare cât mai bună a activității agențiilor de turism, ANAT a transmis Senatului mai multe amendamente care ar fi trebuit preluate conform discuțiilor bilaterale avute. Observăm acum că propunerile la Legea Turismului au fost ignorate, proiectul initial de lege rămânând neschimbat”, a declarat Aurelian Marin, președinte ANAT.
 
De exemplu, noul proiect de lege ar continua să aibă definite două categorii de agenții de turism, cu licențe diferite, agenții turoperatoare și detailiste. Prima categorie poate contrui pachete proprii pe care să le vândă direct sau indirect, iar a doua poate doar revinde pachetele turoperatorilor.
 
„În practică, nu mai există agenție de turism care să nu-și realizeze și să-și vândă propriul pachet. Prin urmare, nu le putem numi detailiste. ANAT a propus o singură categorie de agenții de turism, cu aceeași licență definită ‘agenție de turism turoperatoare’ – operator economic care organizează și comercializează servicii de călătorie, inclusiv pachete de servicii, și/sau facilitează achiziționarea de servicii de călătorie care fac parte dintr-o formulă de călătorie asistată. Față de situația actuală, în care societățile de asigurări evită încheierea polițelor de asigurare contra riscului de insolvență și faliment, obligatorii pentru obținerea licenței de agenție de turism, ANAT a considerat necesară introducerea prin lege a posibilității de a acoperi acest risc și prin alte intrumente de răspundere, precum scrisoarea de garanție bancară sau alte documente financiare reglementate și aprobate de Autoritatea în Turism”, relatează Lucia Morariu, prim vicepreședinte al ANAT.
 
Un alt exemplu care contravine prevederilor Constituției privind libertățile economice și prevederilor Codului Civil este proiectul de lege prin care agenția turoperatoare și cea detailistă trebuie să încheie obligatoriu un contract de mandate, iar pe pachetul turistic este necesar să apară denumirea turoperatorului.
 
Exemplele menționate ar fi doar câteva din multitudinea de articole de lege ce conțin inadvertențe, potrivit ANAT.
 
Un lucru important menționat de reprezentanți este faptul că noul proiect îl lasă pe turist lipsit de protecție în cazul rea intenției agenției de turism sau a ignoranței organelor de control.
 

Sursa foto: amfostacolo.ro
 

Ti-a placut articolul?

Comentarii