Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
05:45 20 01 2019 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

ANAF va contesta sancțiunile aplicate de ANSPDCP

ro

24 May, 2016 15:00 924 Marime text
Agenția Națională de Administrare Fiscală a fost amendată cu suma de 16.000 de lei de Autoritatea Națională de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal. ANAF a încălcat prevederile Legii 677/2001, deoarece a prelucrat și publicat pe alt site de Internet decât pe propria pagină o listă a persoanelor fizice care nu și-au achitat obligațiile fiscale restante, organizată în funcție de cuantumul cel mai mare al datoriilor, datele nefiind exacte și actualizate la data publicării (16 mai 2016), în conformitate cu situația reală a achitării debitelor de către anumite persoane fizice din respectiva listă, potrivit unui comunicat al ANSPDCP.
 
În acest context, ANAF a transmis un comunicat de presă cu o poziţie oficială. „Prin Legea nr. 207/2015 (Codul de procedurã fiscalã), adoptată de Parlamentul României, s-a stabilit în sarcina Agenției Naționale de Administrare Fiscală, a organelor fiscale locale și a altor instituții publice, care administrează creanțe fiscale, obligația de a publica listele contribuabililor care înregistreazã restanțe fiscale. ANAF, prin publicarea listei debitorilor cu restanțe fiscale, a respectat drepturile şi libertăţile fundamentale ale persoanelor fizice. Autoritatea Naţională de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal (ANSPDCP) a verificat ANAF fără a constata vreo abatere privind fondul legalității publicării listei persoanelor fizice cu restanțe fiscale. În schimb, ANSPDCP susține că a identificat probleme tehnice de formă privind modalitatea publicării, respectiv publicarea unor date neactualizate privind 7 persoane din 187.320 și pe alt site de internet decât propria pagină și informare incompletă privind prevederile Legii 677/2001”, potrivit comunicatului.
 
Conform surcei citate, „cu o lună înainte de îndeplinirea obligației de publicare, ANAF a anunțat public și a transmis notificări contribuabililor cu restanțe fiscale, pentru a asigura corectitudinea și actualitatea informațiilor. Contribuabilii au fost informați în prealabil atât despre cuantumul datoriilor, cât și despre obligația legală a ANAF de a le publica, pentru a le oferi posibilitatea achitării sau clarificării situației fiscale. Prin publicarea listei și pe platforma online data.gov.ro, s-a urmărit utilizarea unei resurse disponibile, dedicată stocării seturilor de date deschise livrate de autorități și instituții ale administrației publice și evitarea blocării sistemului informatic al ANAF, fapt cu implicații majore la nivel național”.
 
„Listele debitorilor care înregistrează obligaţii fiscale restante se publică trimestrial în baza art. 162, din Legea nr. 207/2015 (Codul de procedură fiscală). Astfel, și de la 1 august 2016, ANAF este obligată prin lege să publice listele contribuabililor care înregistrează restanțe fiscale la data de 30 iunie 2016. ANAF va contesta sancțiunile aplicate de ANSPDCP și va continua să respecte toate obligațiile legale”, se mai arată în comunicat.
 

Ti-a placut articolul?

Comentarii