Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
06:23 16 11 2018 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

ANAF Persoanele care nu obțin venituri trebuie să plătească contribuții de sănătate

ro

11 Oct, 2016 08:29 3430 Marime text
Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) a stabilit procedura de declarare și stabilire a contribuției de asigurări sociale de sănătate datorată de persoanele fizice care nu realizează venituri, iar aceasta urmează să fie aprobată prin Ordin al președintelui ANAF.
 

„Persoanele fizice care nu realizează venituri de natura celor menționate la art. 155 din Codul Fiscal (salarii, pensii, chirii, indemnizații etc.) datorează contribuția de asigurări sociale de sănătate astfel: lunar, prin aplicarea cotei individuale de contribuție asupra bazei de calcul reprezentând valoarea salariului de bază minim brut pe țară, și au obligația să plătească contribuția de asigurări sociale de sănătate pe o perioadă de cel puțin 12 luni consecutive, începând cu luna în care se depune declarația, sau la data la care accesează serviciile acordate de sistemul public de asigurări sociale de sănătate potrivit legii, prin depunerea declarației, aplicând cota individuală de contribuție asupra bazei de calcul reprezentând valoarea a de 7 ori salariul de bază minim brut pe țară”, se arată într-un comunicat al ANAF.
 
De asemenea, persoanele fizice care realizează venituri lunare exclusiv din investiții și/sau din alte surse, sub salariul minim brut pe economie, și nu se încadrează în categoriile de persoane exceptate de la plata contribuției sau în categoriile de persoane pentru care plata contribuției se suportă din alte surse, datorează contribuția de asigurări sociale de sănătate în aceleași condiții, respectiv cu aplicare cotei individuale (5,5%) la salariul minim brut pe economie.
 
„Plata contribuției de asigurări sociale de sănătate se face fie lunar, până la data de 25 inclusiv a fiecărei luni, începând cu luna următoare depunerii declarației, fie la data depunerii declarației, în funcție de opțiunea exercitată de persoana fizică”, se mai arată în comunicatul ANAF.
 

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • MARIANA NEAGU 11 Oct, 2016 13:54 Mama a fost dat'' pe liber'' de la servici,văduvă,are un băiat handicapat cu schizofrenie , VÂRSTA 40 de ani ....care cere prăjitură,cola,mănâncă necontrolat plus tratament ! Băiatul are pensie de urmaș 400+ 200 p.handicap ...fără niciun drept de ÎNSOȚITOR ! CU CE BANI SĂ-ȘI PLĂTEASCĂ MAMA ...CAS-UL,să întrețină o casă și un NEBUN ???????????????????????? E BOLNAVĂ de abia stă în picioare,e frică să cheme ...AMBULANȚA ! VOI CARE A-ȚI SEMNAT ASEMENEA LEGI,FIRA-ȚI AI .... CU TOȚII , ... ȘTIȚI CĂ EXISTĂ ASEMENEA SITUAȚII ????????????????????? DACĂ NU E GENOCID PLANIFICAT ...CE ESTE ???????