Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
23:20 23 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Amy Johnson. Google o celebrează pe pioniera aviației printr-un Doodle nou. Despre Amy Johnson. Ce a făcut-o celebră într-o lume a bărbaților

ro

01 Jul, 2017 06:51 3747 Marime text
Amy Johnson. Astăzi o celebrăm pe pioniera aviației britanice, așa cum este considerată, Amy Johnson.

A fost prima femeie care a zburat singură din Anglia în Australia, devenind astfel un simbol al perseverenței feminine din intreaga lume, într-o lume considerată exclusiv a bărbaților.

Amy Johnson (n. 1 iulie 1903, Hull, Anglia – d. 5 ianuarie 1941) a fost o aviatoare britanică, scrie Wikipedia.

În 1929, când a învățat să piloteze un avion, Amy Johnson a devenit una dintre primele femei-pilot din lume.
Instructorul său de zbor i-a spus că nu va fi luată în serios ca pilot decât dacă va face ceva ieșit din comun, cum ar fi să zboare până în Australia.

Astfel, în aprilie 1930, a pornit într-un zbor de 19 zile în jurul lumii. În ciuda vremii potrivnice, a problemelor mecanice și a aterizărilor forțate, a ajuns în Australia și, mai mult decât atât, a intrat în Cartea Recordurilor: pentru acest zbor și pentru multe altele, este cunoscută ca unul dintre cei mai mari aviatori din toate timpurile.

Amy Johnson a parcurs cei 16.000 km dintre Londra și Australia în 19 zile, aterizând la Darwin pe 14 aprilie 1930. Pe drum, a fost nevoită să aterizeze în junglă, să treacă prin furtuni de nisip și să conducă un aparat de zbor deteriorat.

Marele zbor a făcut din Amy Johnson o personalitate de talie mondială. Ziarul britanic Daily Mail i-a dat 10.000 de lire sterline pentru a pleca într-un turneu publicitar, pe parcusul căruia a ținut multe discursuri și a apărut în mass-media.

S-au scris cântece despre ea și călătoria sa extraordinară. Toată atenția acordată precum și publicitatea au obosit-o, și, foarte curând, a suferit o depresie nervoasă.

A murit în 1941, în urma prăbușirii avionului în care se afla, în estuarul Tamisei.

În memoria ei Google a creat un nou Doodle cu care deschide pagina de start de astăzi.
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii